Connect with us

Znanost

THC promovira depresiju i anksioznost kod tinejdžera

Psihijatrija

THC promovira depresiju i anksioznost kod tinejdžera

Nova studija o konzumiranju kanabisa pokazuje da je utjecaj THC-a, psihoaktivne supstance u kanabisu, puno ozbiljniji nego što se to ranije mislilo. Negativni efekti ove droge mogu biti nepovratni. Najučestalije nuspojave svakodnevnog konzumiranja marihuane su anksioznost i depresija.

Dr. Gobbi, profesor na Sveučilištu  McGill pojašnjava kako je svrha njihovog istraživanja bila saznati što se zapravo događa sa mozgom tinejdžera koji prakticiraju svakodnevnu konzumaciju kanabisa i jesu li podložniji neurološkim oboljenjima od odraslih ljudi.

Znanstvenica je konkretno bila zainteresirana za djelovanje THC-a na dva vrlo bitna kemijska spoja u mozgu, serotonin i noradrenalin. Oba spoja su ključna u regulaciji neuroloških funkcija kao što su kontrola raspoloženja i anksioznost. Pokazalo se da tinejdžeri koji redovito konzumiraju kanabis imaju slabiji prijenos serotonina, koji dovodi do poremećaja u raspoloženju. Isti imaju povišene vrijednosti prijenosa noradrenalina, što ih kroz duže vrijeme čini podložnijima stresu.

Ovo istraživanje, kako pojašnjava Dr. Gobbi, je prvo ovakve vrste i dokazuje kako su osobe u razvoju osjetljivije na negativna djelovanja psihoaktivne supstance u kanabisu nego što su to odrasle osobe.

Izvor: sciencedaily.com

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Psihijatrija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh