Connect with us

Znanost

Tisuće se neotkrivenih biljnih vrsta suočavaju s izumiranjem

Biljke i životinje

Tisuće se neotkrivenih biljnih vrsta suočavaju s izumiranjem

Suočene s prijetnjama kao što su gubitak staništa i klimatske promjene, tisuće rijetkih vrsta cvjetnica širom svijeta možda izumru prije nego što ih znanstvenici otkriju, objavljeno je prema istraživanju triju američkih i britanskih znanstvenika u časopisu Proceedings of Royal Society B.

“Znanstvenici su procijenili da bi ukupno moglo biti između 5 milijuna i 50 milijuna vrsta, ali do danas ih je otkriveno manje od 2 milijuna”, kaže glavni autor Lucas Joppa s Microsoft Research na Cambridgeu, UK, koji je doktorirao na Duke University ranije ove godine. “Korištenjem novih metoda bili smo u mogućnosti precizirati procjene ukupnih vrsta cvjetnica te izračunati koliko je od njih ostalo neotkriveno.”

Na temelju online podataka World Checklist of Selected Plant Families at the Royal Botanic Gardens, Kew, znanstvenici su izračunali da je između 10 i 20 posto više neotkrivenih vrsta cvjetnica nego što je to prvotno procijenjeno. Ovo otkriće ima “velike konzervacijske implikacije, kao i sve još nepoznate vrste koje će vjerojatno velikom većinom biti rijetke i ugrožene”, kaže Joppa.

Nova, još točnija procjena može se koristiti kako bi se zaključio udio svih ugroženih vrsta, kaže koautor David Roberts iz Durrell Institute of Conservation and Ecology na University of Kent. “Ako uzmemo broj vrsta za koji se trenutno zna da je ugrožen i doda onome broju vrsta koje se tek trebaju otkriti, možemo procijeniti da će između 27 posto i 33 posto svih biljaka cvjetnica biti pod prijetnjom izumiranja”, kazao je Joppa.

“Taj postotak odražava globalni utjecaj čimbenika kao što je gubitak staništa. On će se možda povećati ako ste vi faktor u drugim prijetnjama, kao što su klimatske promjene”, dodaje Joppa. “Vrijeme ne može biti savršenije”, kaže koautor Stuart Pimm, Doris Duke, profesor konzervacijske ekologije na Duke`s Nicholas School of the Environment. “2010. godina je Međunarodna godina bioraznolikosti. Mi smo napisali ovaj članak kako bismo pomogli odgovoriti na očigledna pitanja: koliko još postoji biološke raznolikosti i koliko ćemo još vrsta izgubiti prije nego što one budu otkrivene?”

Izvor: Duke University

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh