Connect with us

Znanost

Kemija

Toksičnost antimikrobnog srebra u proizvodima može se smanjiti

Kemičari na Sveučilištu u Helsinkiju uspjeli su u proizvodnji novih polimera koji stabiliziraju srebrene nanočestice. Rezultat je značajan, jer se antimikrobna svojstva srebra koriste u tekstilu, podnim premazima i bojama čak i ako utjecaji na zdravlje srebrnih nanočestica nisu u potpunosti poznati.

Finski istraživači sada misle da se izloženost srebru može smanjiti kemijskim vezivanjem nanočestica za polimere. Rezultati istraživanja će uskoro biti objavljeni u vodećem časopisu u tom području, Colloid Polymer Science.

Nanočestice (nanometar je jednak jednom milijarditom dijelu metra) su tema za raspravu, kako u istraživanjima tako i u svakodnevnom životu. Antimikrobne karakteristike srebra, s druge strane, bile su poznate dugo vremena i ima brojne komercijalne primjene. Supermarketi donose obilje proizvoda s dodanim srebrom ili nanočesticama srebra. To uključuje antimikrobni tekstil, kontejnere, tuš zavjese, ploče, podne premaze, boje i ljepila. Koloidna srebrena voda za internu upotrebu, kao i kreme i dezodoransi, pa čak i toaletni proizvodi, sadrže srebro koje se koristi izvana, također su dostupni. 

U SAD-u, registracija novih insekticida koji sadrže nanočestice srebra je izazvala raspravu o njihovoj sigurnosti. Pitanje može biti opravdano kao i zaključci o toksičnosti nanočestica srebra koji se mogu izvući na temelju ranijih sigurnosnih informacija o toksičnosti iona srebra i metalnog srebra. Metoda razvijena na Sveučilištu u Helsinkiju je rješenje za smanjenje toksičnosti srebra. Nanočestice mogu biti proizvedene različitim metodama koje se temelje na smanjenju metalnih soli, u ovom slučaju nitrata srebra, u prisustvu stabilizacijskog sastojka. Polimerski stabilizirane srebrene nanočestice uspješno su proizvedene u laboratoriju za kemiju polimera na Sveučilištu u Helsinkiju. Rad je eksploatiran putem prethodnog laboratorijskog iskustva s nanočesticama zlata i stručnosti Škole znanosti i tehnologije Sveučilišta Aalto i njegovim europskim suradničkim partnerima. 

U Helsinkiju, u stabilizirajućim komponentama koje se koriste u proizvodnom procesu je polimer sa reaktivnom tiolskom krajnjom grupom. Poznato je da se tiolske skupine efektivno vežu sa srebrom, koje omogućava djelotvornu koloidnu stabilizaciju srebrnih nanočestica i vežu se za polimere. Polimer je unutar mek, gumen poput akrilata, sadrži u vodi topive skupine koje omogućuju srebrenim ionima da budu oslobođeni iz inače hidrofobnog premaza. Ideja je da bi se te nanočestice srebra mogle koristiti kao premaz ili njegova komponenta.

Mnogi mehanizmi koji se odnose na toksičnost srebra na mikro-organizame su put prema napretku. Pokazao je da srebrovi ioni reagiraju u stanicama s tiolnim skupinama proteina. Također postoje dokazi koji pokazuju da ioni srebra oštećuju DNA inhibirajući njenu replikaciju. Sposobnost srebra da formira veoma oskudne topive soli, se također smatra jednim od mehanizama utjecanja. Kada se kloridni ioni precipitiraju kao srebrov klorid iz citoplazmi stanica, stanično disanje je inhibirano. Antibakterijska učinkovitost srebrnih nanočestica je isto dobro poznata, posebno protiv gram-negativnih bakterija kao što je E.coli. Nanočestice srebra djeluju otpuštanjem iona srebra i prodirući u stanice.

Srebro, ioni srebra i srebrnih nanočestica, općenito se smatraju potpuno bezopasnima za ljude. Međutim, najnovije istraživanje je pokazalo da nanočestice također prodiru u stanice sisavaca i oštećuju genotip. Tu je čak i dokaz da nanočestice srebra mogu aktivno pronaći put u stanice putem endocitoze. Unutar stanice, vodikov peroksid formiran u staničnom disanju oksidiraju srebrene nanočestice i oslobađa ione srebra od njih, prema tome povećava toksičnost. Dakle, može se pretpostaviti da su nanočestice srebra citotoksični ili genotoksični. Nadalje, pokazano je da nanočestice srebra probijaju kožu preko pora i žlijezda. Ako je koža oštećena, to olakšava prodiranje čestica srebra kroz kožu.

Stoga je važno da se premazi koji sadrže nanočestice srebra ne otpuštaju nanočestice. Prema finskim istraživačima, učinak prevlake samo se treba temeljiti na srebrnim ionima koji se otapaju iz njih. Prema tome, nanočestice bi trebale biti isto tako vezane na premaz što je više moguće, smanjujući redukciju u mogućoj izloženosti nanočesticama srebra.

Izvor: esciencenews.com

 

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Kemija

Popularno

Na Vrh