Connect with us

Znanost

Ovisnost i liječenje

“Trava” štetnija od duhana

U zadnje vrijeme, čini se, nema mira za marihuanu – sve učestalija su istraživanja koja ukazuju na štetnosti ove droge. Europski znanstvenici, koristeći se izrazito osjetljivim testovima, otkrili su kako nema sumnje da konzumiranje marihuane uzrokuje štete na molekuli DNA koje mogu prouzrokovati rak.

Do sada je bilo poznato da pušenje duhanskih proizvoda oštećuje pluća i druge organe te povećava mogućnost pojave raka tih organa, međutim, postojale su sumnje može li se isto tvrditi i za pušenje marihuane. Oko 50 spojeva prisutnih u duhanskom dimu može uzrokovati rak. Znanstvenici su posebno zabrinuti acetaldehidom, koji je prisutan i u dimu marihuane i u dimu duhana.

Mnogo istraživanja je napravljeno o štetnosti duhanskog dima, dok štetnosti dima proizvedenog izgaranjem marihuane nisu bile dovoljno proučavane. U ovom novom istraživanju uspoređen je dim duhana sa dimom marihuane. Kanabis slabije sagorijeva od duhana, što još više povećava kancerogenost policikličkih aromatskih ugljikovodika u dimu jointa. Također, otkriveno je da je razina dušikovih spojeva do 20 puta veća u dimu marihuane nego u dimu duhana. Primjerice, vodikov cijanid (HCN), dušični oksidi i određeni aromatski amini se pojavljuju u koncentracijama 3-5 puta većima u dimu kojeg inhalira pušač marihuane nasuprot pušaču duhana.

Istraživači tvrde da je inhaliranje kanabisa posebno štetno zbog načina konzumiranja. Dim marihuane se obično udiše duboko te se zadržava u plućima duže vrijeme. Konzumiranje 3-4 cigarete kanabisa prouzrokuje štetu za zdravlje koju inače naprave 20 ili više cigareta duhana. Neupitno je da pušenjem marihuane u tijelo unosimo visoke koncentracije raznih otrovnih spojeva. Takvi spojevi su prisutni i u duhanskim proizvodima ali u manjim količinama.

To je zasigurno tužna vijest za sve strastvene pušače “trave”, posebno ako se uzmu u obzir česta lažna uvjerenja kako je marihuana zdravija od duhana. Mnogi pušači marihuane su uvjereni kako se pušenjem “trave” pluća čiste od duhana. Takva i slična uvjerenja sada definitivno padaju u vodu. Potrebno je sa druge strane napraviti puno više u edukaciji javnosti o višestranim štetnostima vezanim uz konzumaciju cvjetova indijske konoplje.

 

 

Izvor: sciencedaily.com

Tražili ste na googlu:

slike jointa

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ovisnost i liječenje

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh