Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Trbušne masnoće kod žena potencijalno bi mogle dovesti do pojave osteoporoze

Godinama se vjerovalo da su pretile žene u manjoj mjeri izložene riziku od razvoja osteoporoze, kao i da višak tjelesnih masnoća zapravo štiti tijelo od gubitka koštane mase.

Međutim, studija predstavljena nedavno na godišnjem Radiological Society of North America (RSNA) utvrdila je da pretjeran suvišak unutarnjih abdominalnih masti može, zapravo, štetno djelovati na zdravlje kostiju. “Svjesni smo da je pretilost važan zdravstveni problem”, ustvrdila je dr. Miriam A. Bredella, glavna autorica studije, radiologinja na Massachusetts General Hospital i docentica radiologije na Harvard Medical School u Bostonu. “Sada znamo da bi abdominalni tip pretilosti trebalo proglasiti potencijalnim faktorom rizika od pojave osteoporoze i gubitka koštane mase.”

Prema Centers for Disease Control and Prevention (CDC), oko 72 milijuna odraslih Amerikanaca smatra se pretilima. CDC definira pretilost kao indeks tjelesne mase (BMI), vrijednosti 30 i više. Pretilost je povezana s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, visoki kolesterol, astmu, apneju za vrijeme spavanja i bolesti zglobova. Ipak, unatoč svim zdravstvenim pitanjima, općeprihvaćeno je stajalište dosad bilo da su žene povećane tjelesne težine izložene nižem riziku od propadanja kostiju.

No nije sva tjelesna mast istovjetna. Potkožno masno tkivo smješteno je neposredno ispod kože, dok je visceralno odnosno intra-abdominalno masno tkivo smješteno duboko ispod mišićnog tkiva u trbušnoj šupljini. Genetika, prehrambene navike i vježbanje odreda pridonose razini visceralnog masnog tkiva pohranjenog u tijelu. Suvišak visceralnog masnog tkiva smatra se posebno opasan, iz razloga što se u dosadašnjim istraživanjima povezivao s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Dr. Bredella i suradnici ocijenili su abdominalne potkožne, visceralne i ukupne masnoće, baš kao i masti koštane srži i mineralnu gustoću kostiju u 50 žena uoči menopauze, prosječne vrijednosti BMI 30. Svaka pojedina žena podvrgnuta je MR spektroskopiji ne bi li se procijenile masti koštane srži L4, četvrtog kralješka u lumbalnom dijelu kralježnice. Mineralna gustoća kostiju L4 zatim je provedena pomoću kvantitativne kompjutorizirane tomografije (QCT), kojom se mjeri koštana masa, a koristi se i u procjeni gubitka koštane mase.

Dijagnostika je upućivala na zaključak da su žene sa suviškom visceralnog masnog tkiva imale povišene masti koštane srži i smanjenu mineralnu gustoću kostiju. Međutim, nije bilo značajnih korelacija između potkožnog masnog tkiva i ukupnih masnoća odnosno masti koštane srži i mineralne gustoće kostiju. “Naši rezultati upućuju na činjenicu da značajan udio abdominalnih masnoća štetniji za zdravlje kostiju, od značajnog udjela površinskih masti odnosno masti oko bokova,” ustvrdila je dr. Bredella.

Prema National Women`s Health Information Center, 10 milijuna Amerikanaca ima osteoporozu, dok ih 18 milijuna ima nisku koštanu masu, što ih svrstava u rizičnu skupinu potencijalnog razvoja oboljenja. “Važno je da je javnost svjesna činjenice da višak trbušnih masnoća predstavlja faktor rizika u pogledu gubitka kosti, kao i kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa”, govori dr. Bredella. Iako je gubitak kosti češći u žena, skupina istraživača trenutno radi na provedbi studije ne bi li se utvrdilo predstavljaju li abdominalne masnoće podjednako faktor rizika gubitka koštane mase kod muškaraca.

Izvor: Radiological Society of North America

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Osteoporoza započinje i prije menopauze, ali tjelesnom aktivnošću možemo potaknuti procese obnove kostiju i dovesti do poboljšanja stanja, navode istraživači Medical Collegea, Georgia. Snižene...

Oglašavanje