Connect with us

Znanost

Trenutak kad se na nebu zajedno pojave munja i duga

Geografija i geologija

Trenutak kad se na nebu zajedno pojave munja i duga

Kad se na nebu pojavi duga, ljudi stanu i zagledaju se u čudo prirode. Ali kad na večernjem nebu uz dugu zasvijetli i munja, izgleda kao da su dva najspektakularnija prirodna fenomena stvorila neobičan savez.

Ovaj rijedak fenomen bio je viđen iznad grada Fort Smitha u južnoj državi Arkansas. Jedan je očevidac rekao: “Bilo je čudesno nadahnjujuće. Munje je pratila snažna grmljavina, dok se na horizontu pojavljivala nevjerojatna duga.”Svjetlo munje koje se probija iz oblaka i uvija poput brojnih svijetlećih zmija najčešći je oblik munje, uz električni naboj sadržan u jednom oblaku kumulonimbusa.

Kako se munje najčešće javljaju tijekom jakih oluja, a duge se uglavnom stvaraju nakon prestanka kiše, njihova istovremena pojava relativno je rijetka. Stvarni električni naboj u bljesku munje dolazi od čestica sa Sunca pristiglih solarnim vjetrom koji se skuplja u vanjskim slojevima atmosfere prije stvaranja udara.

Znanstvenici se još uvijek ne mogu složiti oko objašnjenja što zapravo uzrokuje munje. Jedna teorija uzrok pronalazi u električkoj polarizaciji kapljica leda i kiše pri njihovom padu kroz prirodno električno polje Zemljine atmosfere.To bi moglo objasniti zašto munje često prate oluje i jake kiše. Kapljice leda i kiše također su važne u stvaranju duge. Lomom svjetlosnih zraka na istim tim kapljicama stvara se spektar duginih boja.

Izvor: Daily Mail

Nastavi čitati
Advertisement

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

1 komentar

1 komentar

  1. lejla

    9 listopada, 2013 kod 5:20 pm

    ovo je divno

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh