Connect with us

Znanost

Foto: Screenshot YouTube / Movieclips Indie

Znanost

Trojajčani blizanci razdvojeni pri rođenju u ime tajnog znanstvenog eksperimenta

Novi dokumentarac koji govori o nevjerojatnoj priči o tri brata koja su razdvojena kao bebe u sklopu psihološke studije dobio je Oscara, ali za dvojicu preživjele braće obnova njihova odnosa još uvijek je u tijeku.

Kada je Bobby Shafran stigao radi prvog dana nastave na Sullivan Community College, u državi New York,  bio je šokiran što ga ljudi pozdravljaju kao starog prijatelja. Djevojke su mu prilazile i ljubile ga, dječaci su ga pozdravljali. Najčudnije od svih, ovi stranci su ga zvali Eddy. Konačno, jedan je student shvatio da to nije Eddy. “Jesi li usvojen?” upitao je Michael Domnitz. Kada je Shafran potvrdio da jeste, Domnitz  ga je pitao: ” Da li ti je rođendan 12. srpnja?”, nakon što je Bobby potvrdio, Michael mu je rekao uzbudljivu vijest: “Imaš bizanca!”. Taj blizanac se zvao Eddy Galland.

Domnitz je bio prijatelj Eddya Gallanda, koji je prethodne godine napustio koledž i znao je da je Galland također usvojen. Kasnije toga dana 1980. Shafran i Domnitz odvezli su se do kuće Gallandovih posvojitelja na Long Islandu, gdje se 19-godišnji Shafran zatekao kako gleda u mladića s identičnim DNK. “Bilo je kao da je svijet izblijedio, i samo smo ja i Eddy ostali”, prisjetio se Shafran 37 godina kasnije.Nekoliko mjeseci kasnije, David Kellman, student na Queens Collegeu u New Yorku, vidio je dva lica  koja su mu nevjerojatno sličila u novinskom članku o Bobbyju i Eddyju. Nazvao je Eddyjevu posvojiteljicu i rekao: “Mislim da sam treći.” Ubrzo nakon što su se upoznali, ti su odrasla muškarci, prema Kellmanovoj tetki, Hedy Page, “kotrljali se po podu poput štenaca”, prolazeći ponovo kroz zajedničko djetinjstvo koje nisu nikad imali.

Ovi događaji obuhvaćaju samo prvih nekoliko minuta u dokumentarcu ”Tri identična neznanca”, riječ je o niskobudžetnom filmu koji je nedavno postao najunosniji britanski dokumentarac ikada na američkom blagajnama i sada je nominiran za Oscara. Ostatak filma razotkriva izvanredne i razorne događaje koji su se odvijali nakon ponovnog okupljanja muškaraca.

U potrazi za saznanjem zašto im nikad nisu rekli da su bebe koje su usvojili imale identične braću, Bobbyevi, Eddyevi i Davidovi roditelji otkrili su da su svi bili dio tajne psihološke studije. Tim pod vodstvom američkog psihologa Petera Neubauera surađivao je s agencijom za posvajanje kako bi podijelio trojke – rođene 12. srpnja 1961. – i smjestio ih u obitelji različitih društveno-ekonomskih sredina.

David je otišao u radničku obitelj, Eddy u kućanstvo srednje klase, a Bobby roditeljima koji su bili iz više-srednje klase. Posvojiteljima su tada rekli da njihova djeca sudjeluju u “rutinskoj studiji razvoja djetinjstva” i da će ih istraživači posjećivati ​barem jednom godišnje, što je bilo daleko od istine.

Tijekom sljedećih 10 godina, Neubauer-ova ekipa je snimala dječake kako rade razne kognitivne testove. Neubauer je htio ustanoviti kako bi na razvoj tri dječaka s identičnim DNK-om  utjecalo to da su odgojeni u različitim sredinama. A da pritom nikada ne saznaju da imaju identičnu braću.

Posvojiteljica Claire izjavila je za New York Times: “Oni razgovaraju isto, smiju se isto, drže cigarete isto – to je nevjerojatno.”

“Zaljubili smo se jedno u drugo”, objašnjava Bobby u filmu. Na Manhattanu su otvorili restoran Triplets i zaradili milijun u prvoj godini. “Samo smo htjeli biti radosni, igrati se i nadoknaditi izgubljeno vrijeme”, rekao je Bobby . “Ali”, dodaje David, koji stoji pokraj njega, “mnogo se toga može dogoditi u 37 godina”.

Pukotine u njihovom odnosu pojavile su se rano. Svaki od njih je osjećao da ga druga dvojica isključuju. I postupno je postalo jasno da je Eddy, koji je imao napete odnose s posvojiteljem, imao problema s mentalnim zdravljem. 1995. godine počinio je samoubojstvo. Preostala dva brata, koji su se do tada vjenčali i imali djecu, razdvojili su se i zapravo nisu komunicirali do trenutka kada je redatelj Wardle počeo raditi na ovoj priči početkom 2010. godine.

Ni David ni ja nismo se zainteresirali za bilo kakav razgovor nakon što je Eddy umro“, kaže Bobby. “Na kraju su obojica osjetila odgovornost da podjele svoju priču.

U jednom intervjuu, Neubauer – koji nikada nije objavio svoju studiju – priznaje da Bobby, Eddy i David nisu bili jedina braća i sestre koji su bili odvojeni, iako točan broj blizanaca i trojki koji su proučavani još nije poznat. Neubauer, koji je umro 2008. godine, ne pokazuje nikakvo kajanje, iako njegovi postupci sugeriraju da je bio svjestan kontroverzne prirode svoje studije; ostavio je upute da se svi dokumenti vezani za istraživanje smjeste pod ključem na Sveučilištu Yale – nakon njegove smrti – do 2065. Ostali psiholozi koji su radili na studiju još uvijek prakticiraju, ali su odbili razgovarati s filmskim stvarateljima.

Tijekom snimanja dokumentarca, Bobby, David i Eddyjeva djeca – koji nisu samo rođaci već i genetski polubraća, jer su svi njihovi očevi rođeni s istim DNK-om – također su se približili. “Lijepo je da se to dogodilo kao rezultat filma.”- kaže redatelj Wardle.

Nastavi čitati

Više u Znanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh