Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Tvrtka Blue Origin uspješno testirala novu unaprijeđenu kapsulu za putovanja u svemir

Kapsula New Shepard uspješno je lansirana s testne lokacije u zapadnom Teksasu

Ilustracija: Blue Origin

Tvrtka Blue Origin pokrenula je svoju prvu misiju u 2021. godini. Kao dio misije NS-14 uspješno je lansirana kapsula New Shepard s testne lokacije u zapadnom Teksasu. Nakon dvije i pol minute od lansiranja, kapsula se odvojila od istoimene rakete, a zatim pomoću padobrana sigurno spustila na tlo.

Također, raketa je spuštena na rub svoje rampe za lansiranje. New Shepard je dosegla 106 kilometara, što znači da je prešla međunarodno priznatu granicu svemira. Raketa koristi BE-3 raketni motor na hidrogen.

Spomenuto testiranje predstavlja 15. uzastopno uspješno slijetanje kapsule i 14. uspješan let New Shepard kapsule i rakete u podorbitu.

Nova kapsula dobila je nekoliko poboljšanja. Na svakom sjedalu ugrađeni su zvučnici i mikrofon te uređaji koji omogućavaju neprekidnu komunikaciju između astronauta i kontrole misije. Svako sjedalo je opremljeno i sustavom za uzbune s panelom koji prenosi bitne sigurnosne poruke putnicima.

Osim toga, kapsula je poboljšana s još nekoliko uređaja. Ugrađeni su uređaji za poništavanje buke, kontrola sustava hlađenja i vlažnosti za reguliranje temperature i sprječavanje magljenja prozora te sustav eliminacije ugljikovog dioksida. Kapsula sadrži šest sjedala.

Za sada nije poznat točan datum kad će tvrtka Blue Origin poslati ljude u svemir u svojoj novoj kapsuli, ali to bi se moglo ostvariti do travnja ove godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Planete i mjeseci

Kineski orbiter Tianwen 1 snimio je nekoliko nevjerojatnih fotografija, a u pozadini je moguće vidjeti ogromnu površinu Crvenog planeta. Na jednoj od fotografija koje...

Znanost

Protekla godina bila je godina mnogih istraživanja i znanstvenih otkrića, a donijela nam je raznovrsne spoznaje, od supermasivne crne rupe pa do DNK iz...

Svemir

Iran je u četvrtak u svemir lansirao raketu nosač s tri istraživačka elementa, objavila je iranska novinska agencija Tasnim. Nije pojašnjeno jesu li uređaji...

Oglašavanje