Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Tvrtka Blue Origin uspješno testirala novu unaprijeđenu kapsulu za putovanja u svemir

Kapsula New Shepard uspješno je lansirana s testne lokacije u zapadnom Teksasu

Ilustracija: Blue Origin

Tvrtka Blue Origin pokrenula je svoju prvu misiju u 2021. godini. Kao dio misije NS-14 uspješno je lansirana kapsula New Shepard s testne lokacije u zapadnom Teksasu. Nakon dvije i pol minute od lansiranja, kapsula se odvojila od istoimene rakete, a zatim pomoću padobrana sigurno spustila na tlo.

Također, raketa je spuštena na rub svoje rampe za lansiranje. New Shepard je dosegla 106 kilometara, što znači da je prešla međunarodno priznatu granicu svemira. Raketa koristi BE-3 raketni motor na hidrogen.

Spomenuto testiranje predstavlja 15. uzastopno uspješno slijetanje kapsule i 14. uspješan let New Shepard kapsule i rakete u podorbitu.

Nova kapsula dobila je nekoliko poboljšanja. Na svakom sjedalu ugrađeni su zvučnici i mikrofon te uređaji koji omogućavaju neprekidnu komunikaciju između astronauta i kontrole misije. Svako sjedalo je opremljeno i sustavom za uzbune s panelom koji prenosi bitne sigurnosne poruke putnicima.

Osim toga, kapsula je poboljšana s još nekoliko uređaja. Ugrađeni su uređaji za poništavanje buke, kontrola sustava hlađenja i vlažnosti za reguliranje temperature i sprječavanje magljenja prozora te sustav eliminacije ugljikovog dioksida. Kapsula sadrži šest sjedala.

Za sada nije poznat točan datum kad će tvrtka Blue Origin poslati ljude u svemir u svojoj novoj kapsuli, ali to bi se moglo ostvariti do travnja ove godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Testirani panel zapravo je prototip sustava koji je u svemir lansiran u svibnju prošle godine

Svemir

Nažalost, kampanja je dosad prikupila samo oko 240 dolara, što ukazuje na to da ravnozemljaši baš i nisu previše voljni putovati u svemir

Planete i mjeseci

Snimka koju je sonda Hope (Amal) poslala prikazuje Marsov sjeverni pol i najveći vulkan Olympus Mons

Svemir

Erdogan je najavio da Turska želi izgraditi i svemirsku luku

Oglašavanje