Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Tvrtka SpaceX će lansirati prvi Mastenov lander na Mjesec 2022 godine.

Prva Mastenova lunarna misija trebala bi se dogoditi 2022. godine ako sve bude išlo prema planu.

Foto: Masten Space Systems

SpaceX je sklopio ugovor s tvrtkom Masten Space Systems kojim je postao partner za lansiranje. Masten Space Systems je jedna od tvrtki koja je pod ugovorom s američkom svemirskom agencijom NASA-om u programu Commercial Lunar Payload Services (CLPS).

Prva Mastenova lunarna misija trebala bi se dogoditi 2022. godine ako sve bude išlo prema planu, a cilj je dostaviti njen XL-1 lunarni lander na južni pol Mjeseca skupa s NASA-inim teretom, uključujući instrumente za znanstvene eksperimente te prtljagu komercijalnih putnika, piše Tech Crunch.

CLPS program svemirske agencije NASA-e dio je većih planova za širenje partnerstva s komercijalnim svemirskim tvrtkama, a sve to s ciljem da se smanje troškovi tako što će dijeliti partnere s drugim stranama iz privatne industrije. Osim toga, ovaj program je također bitna komponenta NASA-inog programa Artemis, koji ima za cilj poslati prvu Amerikanku i sljedećeg Amerikanca na površinu Mjeseca do 2024. godine.

Znanstvena oprema koju će ponijeti Mastenov lander pomoći će američkoj svemirskoj agenciji u proučavanju lunarnog južnog pola tako što će prikupiti podatke o njegovom okruženju. Artemis III, druga NASA-ina misija predvidjela je slijetanje na isti dio lunarne površine, a CLPS landeri će pomoći u prikupljanju informacija o uvjetima te u pripremanju resursa.

Do sada su u CLPS programu zakazane četiri misije koje uključuju landere. Astroboticov lander Peregrine će biti lansiran u lipnju 2021. godine, a u listopadu iste godine na Mjesec će otputovati lander tvrtke Intuitive Machines. Mastenov lander bi trebao biti lansiran u prosincu 2022. godine, a Astroboticov veći lander Griffin 2023. godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Za sad još uvijek nije poznato o kojoj se astronautkinji radi.

Svemir

Riječ je o projektu Safe and Precise Landing Integrated Capabilities Evolution (SPLICE) koji ima za cilj poboljšati sigurnost slijetanja.

Planete i mjeseci

Najuočljivija oluja je dobila naziv Great Red Spot.

Planete i mjeseci

Svemirska letjelica misije MMX trebala bi biti lansirana 2024. godine, a na Mars bi trebala stići do 2025.

Oglašavanje