Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Tvrtka SpaceX je prvi put u svemir lansirala raketu s astronautima i tako ispisala povijest

Astronauti Doug Hurley i Bob Behnken poletjeli su jučer ka Internacionalnoj svemirskoj stanici (ISS) te tako započeli povijesni let.

Foto: SpaceX

Tvrtka SpaceX uspjela je uspješno u svemir poslati dvojicu astronauta NASA-e, te je tako postala prva privatna tvrtka koja je ljudska bića poslala u orbitu i to nakon skoro deset godina od kad je posljednja svemirska ekspedicija poletjela s tla Sjedinjenih Američkih Država.

Astronauti Doug Hurley i Bob Behnken poletjeli su jučer ka Internacionalnoj svemirskoj stanici (ISS) te tako započeli povijesni let ali i novi poslovni model za NASA-u, koja više neće biti vlasnik svemirskih letjelica, već će plaćati servis koji nudi SpaceX. Poželjno je da se i druge tvrtke pridruže i tako prošire ponudu, a među prvima je Boeing koji već pregovara s agencijom.

Ovim potezom se završava i suradnja s Rusijom, tako da Soyuz raketa neće više igrati važnu ulogu u američkim svemirskim misijama. Taj detalj je iskoristio i predsjednik SAD-a Donald Trump, koji je došao na Floridu kako bi prisustvovao lansiranju i tom prilikom dao izjavu da su “njegovi prethodnici zemlju ostavljali na milost i nemilost stranim svemirskim agencijama, ali da to više nije tako s obzirom na to da su američki astronauti u svemir poletjeli američkom raketom”.

Falcon 9 raketa je Zemlju napustila 30. svibnja u 15 sati i 22 minute po lokalnom vremenu, te u 21 sat i 22 minute po srednjoeuropskom vremenu, a do ISS-a bi trebala stići za 19 sati leta. Kapsula Crew Dragon se od rakete odvojila 13 minuta nakon lansiranja i ušla u orbitu. Lansiranje se isprva trebalo dogoditi još 27. svibnja, no odgodili su ga zbog olujnog nevremena i odredili novi datum lansiranja. Raketa je lansirana s iste platforme s koje je 2011. godine u svemir poslan posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao upravo astronaut Hurley, piše Space.

Trenutak polijetanja rakete Falcon 9 je opisan kao početak novog zlatnog doba svemirskih istraživanja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

NASA-ina astronautkinja Kate Rubin će put svemira krenuti iz Baikonura, svemirske luke u Kazahstanu.

Svemir

Misija je prvotno planirana za 31. listopad, ali je odgođena kako bi se uspješno riješili problemi s generatorima motora na raketi Falcon 9.

Tehnologija

Prema novom ugovoru između tvrtke SpaceX i američke vojske, početna ispitivanja ove rakete očekuju se u 2021. godini.

Svemir

NASA-in znanstvenik Donald Kessler je još 1978. godine upozorio na potencijalnu katastrofu do koje bi moglo doći zbog lančanih reakcija u svemiru. Iz toga...