Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Tvrtka SpaceX lansirala još 60 Starlink satelita

Falcon 9 raketa poletjela je sa svemirske stanice Cape Canaveral na Floridi i u orbitu ponijela 60 satelita.

Foto: Pixabay

Danas, 4. veljače, tvrtka SpaceX lansirala je još 60 Starlink internet satelita. Riječ je o važnoj misiji za Starlink konstelaciju i Falcon 9 raketu.

Falcon 9 raketa poletjela je sa svemirske stanice Cape Canaveral na Floridi i u orbitu ponijela 60 satelita. Nakon otprilike devet minuta donji dio rakete (tzv. “first stage”), čija je uloga letjelicu podići do najviših dijelova atmosfere, sigurno se vratio nazad i prizemljio na SpaceX-ov brod “Of Course I Still Love You”, koji se nalazi u Atlantskom oceanu.

Ovo predstavlja peto uspješno lansiranje i spuštanje “prve faze” Falcon 9 rakete, koja je zadnji put letjela prije samo 27 dana, piše Space.

Unatoč tome što Starlink 17 nije poletio 1. veljače kao što je inicijalno bilo planirano, ova misija je svejedno dobila ime Starlink 18.

Tvrtka SpaceX je do sada u orbitu poslala više od tisuću Starlink satelita, a do kraja projekta bi ih moglo biti na desetine tisuća. Od početka 2021. godine, tvrtka je izvela četiri lansiranja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Testirani panel zapravo je prototip sustava koji je u svemir lansiran u svibnju prošle godine

Svemir

Nažalost, kampanja je dosad prikupila samo oko 240 dolara, što ukazuje na to da ravnozemljaši baš i nisu previše voljni putovati u svemir

Planete i mjeseci

Snimka koju je sonda Hope (Amal) poslala prikazuje Marsov sjeverni pol i najveći vulkan Olympus Mons

Tehnologija

Sastoji se od 1.328 visoko preciznih panela koji prekrivaju područje jednako deset košarkaških terena.

Oglašavanje