Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Tvrtka SpaceX obustavila lansiranje GPS Space Force satelita

SpaceX je prekinuo zakazano lansiranje američkog vojnog GPS satelita u petak navečer i to samo dvije sekunde prije nego što je satelit trebao biti lansiran.

Foto: SpaceX

Tvrtka Elona Muska spremna je ispratiti novu svemirsku letjelicu Space Force u orbitu, ali to se ipak nije dogodilo u petak navečer kako je bilo planirano. Elon Musk je obećao da će osobno nadgledati sljedeću rundu priprema za lansiranje rakete u orbitu.

SpaceX je prekinuo zakazano lansiranje američkog vojnog GPS satelita u petak navečer i to samo dvije sekunde prije nego što je satelit trebao biti lansiran, piše CNet.

Lansiranje je bilo zakazano u petnaestominutnom prozoru koji se otvorio u 18:43. Sve je teklo glatko do zadnje 2 minute prije lansiranja. Tvrtka SpaceX je upravo započela paljenje motora kad je lansiranje zaustavljeno. Pokušaj lansiranja u petak na Floridi je zapravo nastavak lansiranja Space Force Falcon 9 koje je uspješno obavljeno u lipnju, što nam govori da SpaceX i US Space Force jako dobro surađuju.

Kad SpaceX lansira GPS satelit, pokušat će spustiti prvu fazu Falcona 9 na brod-dron u Atlantskom oceanu. Bio je to naporni tjedan za lansiranje raketa koje zapravo na kraju nisu lansirane.

U četvrtak, SpaceX je trebao poslati novu seriju komunikacijskih satelita Starlink u orbitu Falcona 9, ali je to lansiranje otkazano i trebalo bi biti ponovno zakazano.

United Launch Alliance je također u srijedu namjeravao poslati raketu Delta IV Heavy s tajnim špijunskim satelitom, ali je pokušaj lansiranja zaustavio tehnički problem.

1 komentar

1 komentar

  1. leo

    6 listopada, 2020 u 5:20 pm

    i drugi dan ju lansirala

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Musk je između ostalog spomenuo svoju glavnu motivaciju za stvaranje grada na Marsu.

Svemir

NASA-ina astronautkinja Kate Rubin će put svemira krenuti iz Baikonura, svemirske luke u Kazahstanu.

Svemir

Misija je prvotno planirana za 31. listopad, ali je odgođena kako bi se uspješno riješili problemi s generatorima motora na raketi Falcon 9.

Tehnologija

Prema novom ugovoru između tvrtke SpaceX i američke vojske, početna ispitivanja ove rakete očekuju se u 2021. godini.