Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Tvrtka SpaceX se danas priprema za drugi pokušaj lansiranja kapsule Crew Dragon

Čini se kako ni danas prognoza nije idealna, a lansiranje iz Svemirskog centra Kennedy planirano je za 21:22 sati po našem vremenu.

Foto: SpaceX

Prvi pokušaj lansiranja astronauta Doug Hurleya i Bob Behnkena na Međunarodnu svemirsku stanicu u srijedu zbog nepovoljnog vremena nije uspio, tako da je putovanje odgođeno za danas. Čini se kako ni danas prognoza nije idealna, a lansiranje iz Svemirskog centra Kennedy planirano je za 21:22 sati po našem vremenu.

Ovo lansiranje je na neki način povijesno s obzirom na to da su posljednji put NASA-ini astronauti poslani u svemir prije devet godina. Uz to, prvi put jedna privatna tvrtka ima mogućnost lansiranja ljudi u svemir.

“Ipak, pritiska nema. Obavit ćemo lansiranje kad budemo spremni. Predsjednik Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence su ponosni na NASA-u i SpaceX zbog donošenja ispravne odluke i odgađanja lansiranja iz pravih razloga”, izjavio je NASA-in administrator Jim Bridenstine, a prenosi BBC.

Danas će se ponoviti isti postupak kao i u srijedu, astronauti će krenuti prema rampi za lansiranje tri sata ranije te će im specijalni tim pomoći smjestiti se u kapsulu Crew Dragon. Potom slijede provjere prije leta.

Foto: SpaceX / BBC

Ako sve prođe prema planu, let do ISS-a trajat će 19 sati, a astronauti će to vrijeme iskoristiti za isprobavanje sustava kapsule, uključujući i mode manualnog leta. Također, imat će i odvojeno vrijeme za spavanje. Astronauti bi na ISS-u trebali ostati od jednog do četiri mjeseca te se potom vratiti na Zemlju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Kapsula tvrtke SpaceX 2. srpnja postala je svjedok i jednoj svemirskoj šetnju, a riječ je o rutinskom događaju, u okviru kojega su NASA-ini astronauti...

Svemir

Ubrzava se lansiranje Galileo navigacijskih satelita, pa se očekuje da se u svemiru nađu već 2024. godine, umjesto 2027., kako je prvobitno planirano.

Svemir

Jedno od najbitnijih pitanja tijekom priprema za lansiranje bilo je koliko kapsula može izdržati u svemiru.

Svemir

Stanice će prije svega biti namijenjene za polijetanja i slijetanja Starship letjelice.

Oglašavanje