Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

U Bocvani iskopan ogroman dijamant, drugi po veličini u povijesti

dijamant-zonadiamonds-com

U južnoj je Africi otkriven dijamant od 1.111 karata. Dužnosnici kompanije koja ga je iskopala tvrde kako je ovo drugi po veličini dijamant ikad pronađen te ujedno najveći u u više od stotinu godina.

Pronađen je u rudniku Karowe, koji se nalazi 500 kilometara od Gaboronea, glavnog grada Bocvane. U vlasništvu je tvrtke koja ga je pronašla – Lucara Diamond Corporation – a gotovo istovremeno su pronađena još dva iznimna primjerka od 813, odnosno 374 karata.

Dimenzije dijamanta su 6,5×5,6×4 centimetra i svrstan je u klasu IIa; takvi su dijamanti gotovo u potpunosti građeni od ugljika. Iako je očigledno da mu je vrijednost astronomska, bilo je nemoguće odrediti mu vrijednost već po pronalasku – ispostavilo se kako je veći od mjernog uređaja kojim se koriste ekipe za ekstrakciju. Vrijednost dijamanta, inače, ovisi o obradi, obliku, boji i eventualnim nesavršenostima.

Pronađeni dijamant postići će milijunske cifre (Credit: Lucara Corporation)

Pronađeni dijamant postići će milijunske cifre (Credit: Lucara Corporation)

Najveći dijamant ikad pronađen zove se Cullinan, poznat i pod imenom Afrička zvijezda. Po pronalasku je imao 3.106 karata, nakon čega je izrezan u devet primjeraka. Najveći među njima nalazi se u britanskoj kraljevskoj kruni, a i ostali su u vlasništvu kraljevske obitelji.

Dijamant je alotropska modifikacija ugljika i najtvrđi je mineral u prirodi, stoga se, osim kao dragulj, koristi i u industriji. Zbog svoje je iznimne tvrdoće, naime, idealan alat za rezanje, bušenje, brušenje i poliranje.

Bocvana, afrička zemlja gdje je dijamant pronađen, druga je po količini zemlja-proizvođač dijamanata u svijetu. Upravo je zbog rudarstva, odnosno iskapanja dragog kamenja jedna od ekonomski najrazvijenijih zemalja Afrike. Druga po snazi gospodarska grana u Bocvani je turizam; budući da ima tek 5% obradive površine, udio poljoprivrede u BDP-u izrazito je nizak, a nije puno razvijenija niti u industrijskom smislu.

Izvor: IFL Science/Lucara Diamond

9 komentara

9 Comments

 1. Nitko Vrlo Bitan

  22 studenoga, 2015 u 9:30 pm

  My precious…

 2. Valentino Kapić

  22 studenoga, 2015 u 9:39 pm

  Jebo ih prešani ugljik u snobovsko dupe gladno para

 3. Zeljko Gti Swift

  22 studenoga, 2015 u 9:45 pm

  A najveci je kod mene

 4. Franko Kuzmamic

  22 studenoga, 2015 u 9:46 pm

  Another bloody one ……

 5. Filip Habus

  22 studenoga, 2015 u 10:08 pm

  Najbolje poslat naše političare tam. Da i tam sve pokradu

 6. Davor Krizmanić

  22 studenoga, 2015 u 10:39 pm

  Tek sa brušenjem dobiva vrijednost…

 7. Batt Muftić

  23 studenoga, 2015 u 10:49 am

  jel nastala još koja pustinja

 8. Smjesna strana svijeta

  24 studenoga, 2015 u 5:05 pm

  Ovo je to sto se trazi! 😉

 9. Citati o ljubavi

  27 studenoga, 2015 u 2:43 pm

  Ne znam zasto ljudi jednostavne stvari pretvore u komplikovane

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Geografija i geologija

Geolozi u Kanadi otkrili su da je drevni kontinent, poznat kao Sjevernoatlantski kraton, bio za 10 posto veći od ranije procijenjenog, pokazala je najnovija...

Kemija

U zadnjih desetak godina razvoj umjetno izraslih dijamanata dobio je novi zamah. Iz domene laboratorijskih istraživanja krenulo se prema komercijalizaciji dijamanata za draguljarsku industriju...

Znanost

Zbog napretka znanosti i novih saznanja, mnoge teorije i činjenice koje smo učili u školi su se promijenile. Donosimo neke od njih. Prije: Pluton...

Geografija i geologija

Izvanredno otkriće, neobrađeni dijamant od čak 706 karata u zapadnoafričkoj državi Sijera Leone pronašao je skromni kršćanski svećenik. Riječ je o jednom od najvećih...

Oglašavanje