Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zemlja

U borbu protiv požara – paljenjem još požara?

Stručnjaci imaju neobičan prijedlog za Kaliforniju

Ukoliko Kalifornija želi riješiti svoj veliki problem sa šumskim požarima, stručnjaci poručuju paradoksalan prijedlog – treba zapaliti više šumskih požara.

Već desetljeća istraživanja pokazuju kako pokretanje požara u sigurnim uvjetima ima mnogo koristi. Osim što taj proces čisti šumu od mrtvih biljaka i žbunja koje obično raspiruje vatru, također obnavlja prirodni ciklus koji je prije održavao šume zdravima i otpornima.

Kontrolirani požari

Taj savjet može biti pomalo težak za provesti jer je svim vatrama svojstveno, bile one prirodne ili ne, da su potencijalno opasne.

Stručnjaci ipak smatraju da prednosti nadilaze rizike i slažu se po pitanju važnosti reduciranja zapaljivog materijala u prostranim kalifornijskim šumama. Tvrde da je najbolji alat za to – pokretanje vatre.

“Moramo shvatiti kako je krajoliku zapravo potrebno više vatre, a ne manje”, napominje Kelly Martin, šefica vatrogasne službe nacionalnog parka Yosemite.

Neki požari će se sigurno dogoditi, upozoravaju stručnjaci. Pitanje je samo želimo li one koje možemo kontrolirati ili one koje ne možemo?

Prednosti u prošlosti

Do početka 19. st. kada su u Kaliforniju stizali doseljenici, veliki su dijelovi te zemlje imali puno više šumskih požara nego danas. Prirodna vatra je neometano gorjela, a domorodačko stanovništvo je pokretalo požare da reducira budući rizik i da jača rast poželjnih biljaka.

Kalifornijski ekosustav se tako razvio ne samo da izdrži vatru, nego i da ovisi o njoj. Onda se upetljala savezna vlada pa je početkom 20. st. počela gasiti vatru što je prije mogla.

Upravitelji su smatrali kako gašenje požara štiti stanovništvo i šume, što je desetljećima i bilo točno. S vremenom se, ipak, plan poremetio, posebno u šumama četinjača koje su gorjele svakih 20 godina. Sada su postajale sve gušće sa svakim preskočenim ciklusom.

Zatim je došla suša pa onda insekti koji ubijaju drveće, a tu su i klimatske promjene te rast stanovništva. Posljedica svega su katastrofalni požari koji su harali Kalifornijom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Robotika

Znanstvenici Sveruskog istraživačkog instituta za civilnu obranu i hitne slučajeve razmotrit će mogućnost korištenja dronova koji se kreću vertikalno u slučajevima evakuacije iz visokih...

Klima

Zapad SAD-a, koji postaje sve suši, zahvaćen je razarajućim požarima, dok se istok bori s problemom obilnih padalina, povremeno i uraganima, što u drugim...

Ekologija i okoliš

Vatra je buknula na grčkom tankeru na kojem se nalazilo skoro dva milijuna barela sirove nafte.

Ekologija i okoliš

Više od 30 godina je prošlo otkako se u reaktoru 4 nuklearne elektrane dogodila eksplozija koja je dovela do nuklearne katastrofe čije se posljedice...

Oglašavanje