Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Arheologija i paleontologija

U Gvatetemali pronađeno 60 tisuća majanskih građevina

Arheolozima će trebati 100 godina da klasificiraju sve što su pronašli


Dogodilo se veliko otkriće za arheologiju. Grupa arheologa je otkrila, uz pomoć najmodernije laserske tehnologije (Lidar), nešto iznenađujuće – više od 60 tisuća ruševina i građevina iz vremena Maja. Mjesto pronalaska je ispod džungle u Gvatemali, vijesti su to koje su preplavile svjetske medije.

Među svim tim strukturama koje su pronašli arheolozi nalaze se putevi, palače, temelji kuća, bedemi i vojne utvrde. Ranija istraživanja su potvrdila da je na tom istom području živjelo čak nekoliko milijuna Maja. No, to je bilo tadašnja procjena i čini se – prilično pogrešna. Naime, sad arheolozi shvaćaju kako ovo novo otkriće dokazuje da je broj pripadnika civilizacije Maja sve dosad bio pogrešno procijenjen te da ih je u stvari bilo i do četiri puta više.

Prema novim podacima sada, puno više je Maja bilo naseljavalo Gvatemalu, Jukatan u Meksiku i Belize u 16. stoljeću. “Ovo je zasad najveći napredak u više od 150 godina majanske arheologije”, izjavio je za BBC Stephen Huston, arheolog s Brown sveučilišta.

Vodeći istraživač cijelog projekta, arheolog Francisco Estrada-Belli, dodao je svemu kako će arheolozima biti potrebno i stotinu godina da bi sve pregledali u džungli u Gvatemali i shvatili što su pronašli. “Novi podaci pokazuju nam da nije nerazumno zaključiti kako je tamo živjelo između 10 i 15 milijuna ljudi”, poručio je Estrada-Belli.

Prilikom samog istraživanja arheolozima je najviše pomoglo što su koristili spomenutu revolucionarnu tehnologiju Lidar koja je u stanju otkriti one arheološke lokacije koje su skoro nevidljive golom oku.

“Slike napravljene ovom tehnologijom su pokazale da je cijela regija bila sustav naselja čiji su obujam i gustoća populacije u velikoj mjeri bili podcijenjena”, poručio je Tomas Garrison, arheolog koji dolazi s Ithaca sveučilišta.

Cijelo otkriće će biti predstavljeno u specijalnom napravljenom dokumentarcu pod nazivom “Lost Treasures of the Maya Snake Kings” (Izgubljeno blago majanskih kraljeva zmija) koji će se emitirati 6. veljače na National Geographicu.

Tražili ste na googlu:

majanski psi

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh