Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

U Indoneziji pronađena “najružnija svinja na svijetu”

Znanstvenici su snimili u divljini prvu snimku jedne od najrjeđih – i najružnijih, kako kažu – svinja na svijetu.

Javanska bradavičasta svinja je izuzetno izložena krivolovu i gubitka staništa, u tolikoj mjeri da su je već neki znanstvenici počeli smatrati izumrlom. Skrivene kamere sada su ipak otkrile kako mala populacija tih životinja preživljava u sve rascjepkanijim šumama Jave.

Znanstveni tim koji je sve i pronašao tvrdi kako im je cilj sada zaštititi stanište tih rijetkih životinja. Istraživanje je vodila dr. Johanna Rode-Margono iz zoološkog vrta u engleskom Chesteru. Rekla je kako su ona i njezini kolege “oduševljeni što vide da su svinje još uvijek tamo”.

Prizori snimljeni kamerom otkrili su sramežljivu i ugroženu životinju, možete ih pogledati ovdje:

Posljednja studija ovih nizinskih šumovitih područja bila je provedena još 2004. i otkrila je ozbiljan pad u populaciji ovih bradavičastih svinja. “Bili smo u strahu da su sve ili većina već izumrle”, poručila je Rode-Margono.

Dok ove dlakave životinje prekrivene bradavicama možda i nisu najfotogeničniji prizori s Jave, dr. Rode-Margono kaže da ispunjavaju iznimno važnu ulogu u ekologiji šume – kopaju tlo i širenje sjemenje. Na Javi, najmnogoljudnijem otoku Indonezije, one su također simbol rastućeg ljudskog pritiska na tropsku šumu te zemlje.

Svinje gube stanište zbog deforestacije za poljoprivredni i urbani razvoj, ali su također u izravnom sukobu s ljudima. Te životinje se, naime, smatraju štetočinama i često su lovljene jer napadaju usjeve.

“Lov iz sporta je također problem”, kaže dr. Rode-Margono. Od sedam područja koja je tim istraživao koristeći svoje kamere – samo tri su imala javanske bradavičaste svinje.

“To znači da je prijetnja izumiranja u tijeku, a ako ništa ne učinimo, sve više i više populacije će nestati”, poručila je dr. Rode-Margono. “Ovo je veliko upozorenje.”

Jedan centar za divljinu na Javi je započeo uzgojni program za javanske svinje, a znanstvenici se nadaju prepoznavanju nekih područja gdje bi te životinje mogle biti puštene i zaštićene u divljini.
“Još uvijek postoji nada”, tvrdi dr. Rode-Margono. “Ako uspijemo dizajnirati neke učinkovite projekte očuvanja, možda ih možemo zadržati. Za mene one nisu ružne – predivne su.”

1 komentar

1 komentar

  1. David Marnika

    29 prosinca, 2017 u 2:14 pm

    Krešimir Marnika nasli su te xd

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

PETA izaziva Elona Muska da postane pionir ove tehnologije i ugradi Neuralinkov čip u vlastiti mozak.

Neuroznanost

Elon Musk je Gertrude predstavio putem video linka tijekom livestream događaja u kojem je tražio zaposlenike za Neuralink.

Biljke i životinje

Prije 1960. godine većina istraživanja životnjske inteligencije bila je usredotočena samo na promatranje ponašanja, putem poznatih ekperimenata poput primjerice „Pavlovljevih pasa“ i Thorndikeovo „uvjetovanje...

Biljke i životinje

Kako se čovjek nosi s drugim inteligentnim bićima? Mi ljudi imamo sposobnost učenja, razmišljanja i rješavanja problema. Mi smo samosvjesni, a također smo svjesni...

Oglašavanje