Connect with us

Znanost

U Indoneziji pronađena “najružnija svinja na svijetu”

Foto: Steve Metzler

Biljke i životinje

U Indoneziji pronađena “najružnija svinja na svijetu”

Znanstvenici su snimili u divljini prvu snimku jedne od najrjeđih – i najružnijih, kako kažu – svinja na svijetu.

Javanska bradavičasta svinja je izuzetno izložena krivolovu i gubitka staništa, u tolikoj mjeri da su je već neki znanstvenici počeli smatrati izumrlom. Skrivene kamere sada su ipak otkrile kako mala populacija tih životinja preživljava u sve rascjepkanijim šumama Jave.

Znanstveni tim koji je sve i pronašao tvrdi kako im je cilj sada zaštititi stanište tih rijetkih životinja. Istraživanje je vodila dr. Johanna Rode-Margono iz zoološkog vrta u engleskom Chesteru. Rekla je kako su ona i njezini kolege “oduševljeni što vide da su svinje još uvijek tamo”.

Prizori snimljeni kamerom otkrili su sramežljivu i ugroženu životinju, možete ih pogledati ovdje:

Posljednja studija ovih nizinskih šumovitih područja bila je provedena još 2004. i otkrila je ozbiljan pad u populaciji ovih bradavičastih svinja. “Bili smo u strahu da su sve ili većina već izumrle”, poručila je Rode-Margono.

Dok ove dlakave životinje prekrivene bradavicama možda i nisu najfotogeničniji prizori s Jave, dr. Rode-Margono kaže da ispunjavaju iznimno važnu ulogu u ekologiji šume – kopaju tlo i širenje sjemenje. Na Javi, najmnogoljudnijem otoku Indonezije, one su također simbol rastućeg ljudskog pritiska na tropsku šumu te zemlje.

Svinje gube stanište zbog deforestacije za poljoprivredni i urbani razvoj, ali su također u izravnom sukobu s ljudima. Te životinje se, naime, smatraju štetočinama i često su lovljene jer napadaju usjeve.

“Lov iz sporta je također problem”, kaže dr. Rode-Margono. Od sedam područja koja je tim istraživao koristeći svoje kamere – samo tri su imala javanske bradavičaste svinje.

“To znači da je prijetnja izumiranja u tijeku, a ako ništa ne učinimo, sve više i više populacije će nestati”, poručila je dr. Rode-Margono. “Ovo je veliko upozorenje.”

Jedan centar za divljinu na Javi je započeo uzgojni program za javanske svinje, a znanstvenici se nadaju prepoznavanju nekih područja gdje bi te životinje mogle biti puštene i zaštićene u divljini.
“Još uvijek postoji nada”, tvrdi dr. Rode-Margono. “Ako uspijemo dizajnirati neke učinkovite projekte očuvanja, možda ih možemo zadržati. Za mene one nisu ružne – predivne su.”

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

1 komentar

1 komentar

  1. David Marnika

    29 prosinca, 2017 kod 2:14 pm

    Krešimir Marnika nasli su te xd

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh