Connect with us

Znanost

U istočnoj Africi očekuju se češće suše

Klima

U istočnoj Africi očekuju se češće suše

Povećana učestalost suša koju se u posljednjih 20 godina promatralo u istočnoj Africi vjerojatno će se nastaviti dokle god globalne temperature nastavljaju rastu, tvrdi znanstvenik Park Williams s UC Santa Barbara.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Climate Dynamics, upućuje na to da češće suše predstavljaju povećani rizik za milijune ljudi u Keniji, Etiopiji i Somaliji, zemljama koje se trenutno suočavaju s potencijalnim nestašicama hrane. „Teško je predvidjeti varijabilnost padalina iz godine u godinu, a u tijeku je istraživanje veza između globalne promjene i padalina u određenim regijama kako bi se mogle razviti što točnije projekcije padalina u budućnosti“ kaže Williams, glavni autor i istraživač postdoktorand na Geografskom odsjeku. Zagrijavanje Indijskog oceana, koje uzrokuje smanjenje ukupne količine kiše u istočnoj Africi, povezano je s globalnim zatopljenjem. Ove nove projekcije suše koja će se nastaviti u suprotnosti su sa scenarijima koje je prethodno projicirala Međuvladina komisija za klimatsku promjenu, a koji predviđaju povećane količine padalina u Istočnoj Africi. Ovo novo istraživanje podupire nastojanja USGS-a i Agencije za međunarodni razvoj SAD-a da se identificiraju područja u kojima su moguće suše i glad kako bi se pomoć u hrani poslala na prava mjesta te kako bi se informiralo lokalno stanovništvo o razvoju poljoprivrede, zaštiti okoliša i planiranju vodnih resursa. „Predviđa se da će globalne temperature nastaviti rasti i pretpostavljamo da će se ukupna količina padalina u Keniji i Etiopiji nastaviti smanjivati ili će ostati ispod višegodišnjeg prosjeka“ kaže koautor Chris Funk, znanstvenik iz USGS-a.

„Smanjena količina padalina u istočnoj Africi najizraženija je u razdoblju od ožujka do lipnja, kad se obično javljaju obilne kiše. Iako je suša samo jedan od uzroka nestašice hrane, situaciju dodatno pogoršavaju stagnacija poljoprivrednog razvoja i neprestani rast stanovništva.“ Kako se Zemlja zagrijavala tijekom posljednjeg stoljeća, Indijski ocean zagrijavao se posebno brzo. Kao rezultat, topliji zrak i povećana vlaga nad Indijskim oceanom uzrokuju češće padaline u toj regiji. Zrak se zatim izdiže, gubi vlagu tijekom kiše, putuje prema zapade i spušta se nad Afriku, te uzrokuje sušne uvjete u Etiopiji i Keniji. Williams objašnjava da je također važno primijetiti kako će, unatoč tome što se očekuje da će temperature površine mora nastaviti s rastom u Indijskom oceanu te time uzrokovati prosječno smanjenje padalina u Istočnoj Africi, još uvijek biti i izuzetno vlažnih godina uslijed više faktora koji utječu na padaline. Znanstvenici su prikupili postojeće podatke o temperaturi, brzini vjetra i padalinama kako bi otkrili što pokreće klimatske varijacije u tropskoj regiji Indijskog i Tihog oceana. Zagrijavanje Indijskog oceana uglavnom je povezano s ljudskim aktivnostima, pretežno ispuštanjem stakleničkih plinova i aerosola. Indijski ocean zagrijao se posebno brzo jer ga je brzo preplavio Tropski topli bazen, područje s najvišim površinskim temperaturama oceana. Ovo istraživanje podupire nastojanja USGS-a i Agencije za međunarodni razvoj SAD-a putem Mrežnog sustava ranog upozorenja na glad. FEWS NET je sustav podupiranja odluka koji pomaže pravilno usmjeriti pomoć u hrani vrijednu više od 2 milijarde dolara u više od 40 zemalja svake godine. Putem tog sustava znanstvenici pomažu u ranoj identifikaciji poljoprivredne suše koja bi mogla uzrokovati nestašicu hrane.

Izvor: University of California – Santa Barbara

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Klima

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh