Connect with us

Znanost

Foto: Mitchell Haindfield / Flickr / CC BY 2.0

Ekologija i okoliš

U Keniji bi se moglo u zatvor zbog plastičnih vrećica

Koje je objašnjenje iza drakonskih kazni po pitanju plastičnih vrećica?

Potpuna zabrana korištenja plastičnih vrećica nedavno je stupila na snagu u Keniji, a svima onima koji prekrše nove odredbe zakona prijeti maksimalna kazna od 38 tisuća dolara ili četiri godine zatvora. Kako je do toga svega uopće došlo?

Razne tanke plastične vrećice su razbacane posvuda nerijetka su slika Nairobija i preplavile su deponije pa su se zbog te situacije tamošnje vlasti odlučile na nove mjere budući da plastične vrećice provjereno štete okolišu, blokiraju kanalizaciju i gotovo su nerazgradive. Odbacujući izjave proizvođača da proizvodnja plastičnih vrećica stvara radna mjesta, vlastodršci su postavili najjaču zabranu plastičnih vrećica na svijetu.

Za sada, zabrana je uglavnom usmjerena na proizvođače i dobavljače. Kamerun, Gvineja Bisao, Tanzanija, Mali, Uganda, Mauritanija, Etiopija i Malavi su afričke zemlje u društvu zemalja svijeta koje su već uvele ili najavile takvu zabranu. Samo s mnogo manjim kaznama. Drugi dijelovi svijeta su se radije odlučili na oporezivanje jednokratnih plastičnih vrećica kao načina smanjenja njihove uporabe, što se pokazalo kao promašaj.

Proizvođači najlonskih vrećica, s druge strane, tvrde kako bi zabrana prouzročila da 80 tisuća ljudi ostane bez posla. Dopisnica BBC-a u Nairobiju je rekla da za sada izgleda kako mnogi Kenijci podržavaju navedenu zabranu, ali također postoji određena doza nesigurnost oko toga kako će se potrošači naviknuti na život bez najlonskih vrećica koje se tamo u trgovinama obično daju kupcima besplatno.

Program Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša kaže da se u Keniji svake godine isporučuje 100 milijuna plastičnih vrećica, a ulice u urbanim područjima zemlje često su pune smeća od vrećica. Glavni izazov je ipak zbrinjavanje otpada u onim najsiromašnijim zajednicama u kojima je pristup odlagalištima otpada ograničen. Plastične vrećice mogu potrajati stotine, ako ne i tisuće godina, kako bi se razgradile i mogu ubiti široku lepezu morskog života ako se bacaju u blizini rijeka i obala.

Životinje na ulicama također mogu umrijeti nakon što ih progutaju. Vrećice također mogu začepiti odvode i kanalizaciju te pridonijeti poplavama i širenju bolesti. Oko 8 milijuna tona plastike, među kojom su i vrećice, godišnje dospije u oceane. Iz UNEP-a upozoravaju kako će, ukoliko se navedeni trend nastavi, u oceanima do 2050. g. biti više plastike nego ribe.

9 komentara

9 Comments

 1. eddie

  30 kolovoza, 2017 kod 2:25 pm

  bravo!!!!

 2. Don Bosko Boich

  30 kolovoza, 2017 kod 12:47 pm

 3. Sasa Bajagic

  30 kolovoza, 2017 kod 1:47 pm

  Ovo postaje trend svuda u svijetu, E sad to proizvodi neki drugi problem. Papirne kese- vise suma posjeceno..Sta sad?.

 4. Antonija Bukovac

  30 kolovoza, 2017 kod 4:00 pm

  Zbrinjavanje plasticnih vrećica i plasticnog otpada , edukacija stanovništva o tom otvorilo bi još radni mijesta a recikliranjem bi pokrili troškove jer kad kiša pada šta donese kući čovijek koji je kupio brašno šećer ako nema svog metalnog ljubimca … Ne samo u Keniji već i kod nas ….

 5. Ivo Cele

  31 kolovoza, 2017 kod 12:23 am

  Vec godinama se proizvode plasticne vrecice od krompira koje su bio

 6. Daniel Šarac

  31 kolovoza, 2017 kod 8:37 am

  Treba ih zabranit jer je totalno nepotrebno ima drugih boljih alternativa od npr starog papira,konoplje,biorazgradive vrecice itd.

 7. Zlatko Novakovic

  31 kolovoza, 2017 kod 12:49 pm

  Znaci kenijske zakone treba prepisati.

 8. Krešimir Dugonjić

  31 kolovoza, 2017 kod 1:03 pm

  Primjer Irske govori isto za zapad, samo kroz porez. Alternativa je platnena vrecica i to svatko moze uciniti danas. I da, treba zabraniti plasticne vrecice, medjuostalim jer 10 % nafte odlazi na njihovu proizvodnju. Jos kao primjer bi naveo Kostariku koja je zabranila plasticnu ambalazu i dobiva 90 % struje iz solarnih panela. Sretno!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh