Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

U Keniji bi se moglo u zatvor zbog plastičnih vrećica

Koje je objašnjenje iza drakonskih kazni po pitanju plastičnih vrećica?

Potpuna zabrana korištenja plastičnih vrećica nedavno je stupila na snagu u Keniji, a svima onima koji prekrše nove odredbe zakona prijeti maksimalna kazna od 38 tisuća dolara ili četiri godine zatvora. Kako je do toga svega uopće došlo?

Razne tanke plastične vrećice su razbacane posvuda nerijetka su slika Nairobija i preplavile su deponije pa su se zbog te situacije tamošnje vlasti odlučile na nove mjere budući da plastične vrećice provjereno štete okolišu, blokiraju kanalizaciju i gotovo su nerazgradive. Odbacujući izjave proizvođača da proizvodnja plastičnih vrećica stvara radna mjesta, vlastodršci su postavili najjaču zabranu plastičnih vrećica na svijetu.

Za sada, zabrana je uglavnom usmjerena na proizvođače i dobavljače. Kamerun, Gvineja Bisao, Tanzanija, Mali, Uganda, Mauritanija, Etiopija i Malavi su afričke zemlje u društvu zemalja svijeta koje su već uvele ili najavile takvu zabranu. Samo s mnogo manjim kaznama. Drugi dijelovi svijeta su se radije odlučili na oporezivanje jednokratnih plastičnih vrećica kao načina smanjenja njihove uporabe, što se pokazalo kao promašaj.

Proizvođači najlonskih vrećica, s druge strane, tvrde kako bi zabrana prouzročila da 80 tisuća ljudi ostane bez posla. Dopisnica BBC-a u Nairobiju je rekla da za sada izgleda kako mnogi Kenijci podržavaju navedenu zabranu, ali također postoji određena doza nesigurnost oko toga kako će se potrošači naviknuti na život bez najlonskih vrećica koje se tamo u trgovinama obično daju kupcima besplatno.

Program Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša kaže da se u Keniji svake godine isporučuje 100 milijuna plastičnih vrećica, a ulice u urbanim područjima zemlje često su pune smeća od vrećica. Glavni izazov je ipak zbrinjavanje otpada u onim najsiromašnijim zajednicama u kojima je pristup odlagalištima otpada ograničen. Plastične vrećice mogu potrajati stotine, ako ne i tisuće godina, kako bi se razgradile i mogu ubiti široku lepezu morskog života ako se bacaju u blizini rijeka i obala.

Životinje na ulicama također mogu umrijeti nakon što ih progutaju. Vrećice također mogu začepiti odvode i kanalizaciju te pridonijeti poplavama i širenju bolesti. Oko 8 milijuna tona plastike, među kojom su i vrećice, godišnje dospije u oceane. Iz UNEP-a upozoravaju kako će, ukoliko se navedeni trend nastavi, u oceanima do 2050. g. biti više plastike nego ribe.

9 komentara

9 Comments

 1. eddie

  30 kolovoza, 2017 u 2:25 pm

  bravo!!!!

 2. Don Bosko Boich

  30 kolovoza, 2017 u 12:47 pm

 3. Sasa Bajagic

  30 kolovoza, 2017 u 1:47 pm

  Ovo postaje trend svuda u svijetu, E sad to proizvodi neki drugi problem. Papirne kese- vise suma posjeceno..Sta sad?.

 4. Antonija Bukovac

  30 kolovoza, 2017 u 4:00 pm

  Zbrinjavanje plasticnih vrećica i plasticnog otpada , edukacija stanovništva o tom otvorilo bi još radni mijesta a recikliranjem bi pokrili troškove jer kad kiša pada šta donese kući čovijek koji je kupio brašno šećer ako nema svog metalnog ljubimca … Ne samo u Keniji već i kod nas ….

 5. Ivo Cele

  31 kolovoza, 2017 u 12:23 am

  Vec godinama se proizvode plasticne vrecice od krompira koje su bio

 6. Daniel Šarac

  31 kolovoza, 2017 u 8:37 am

  Treba ih zabranit jer je totalno nepotrebno ima drugih boljih alternativa od npr starog papira,konoplje,biorazgradive vrecice itd.

 7. Zlatko Novakovic

  31 kolovoza, 2017 u 12:49 pm

  Znaci kenijske zakone treba prepisati.

 8. Krešimir Dugonjić

  31 kolovoza, 2017 u 1:03 pm

  Primjer Irske govori isto za zapad, samo kroz porez. Alternativa je platnena vrecica i to svatko moze uciniti danas. I da, treba zabraniti plasticne vrecice, medjuostalim jer 10 % nafte odlazi na njihovu proizvodnju. Jos kao primjer bi naveo Kostariku koja je zabranila plasticnu ambalazu i dobiva 90 % struje iz solarnih panela. Sretno!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

U izvještaju stoji da je potrebno 450 godina da se maske razgrade, a da bi čak i tada mikroplastika naštetila morskom ekosustavu

Zdravlje i Medicina

U dvije talijanske bolnice otkrivena je po prvi put prisutnost mikroplastike u ljudskoj posteljici. Prema navodima časopisa Environment International, istraživači rimske Fatebenefratelli bolnice i...

Ekologija i okoliš

Novi izvještaj spomenute organizacije pokazao je da Egipat, Italija i Turska godišnje bace najviše plastike u Sredozemlje.

Ekologija i okoliš

Super enzim mogao bi imati velike implikacije na recikliranje polietilen tereftalata (PET).

Oglašavanje