Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

U kineskoj skulpturi pronađena je rijetka novčanica iz dinastije Ming

Stručnjaci su u Australiji pronašli novčanicu iz dinastije Ming skrivenu u staroj drvenoj skulpturi koju su pripremali za aukciju.

„Novčanica je izdana za vrijeme treće godine vladavine Zhu Yuanzhanga, prvog cara iz dinastije Ming. Dakle, radi se o 1371. godini.

Novčanica je bila skrivena u drvenoj skulpturi koja prikazuje glavu „luohana“ iz kineskog budizma i koja se možda nalazila u obiteljskom ili javnom hramu“, rekao je Paul Sumner, direktor Mossgreen’s Auctionsa iz Melbournea. Sumner je rekao da je stručnjak za azijske umjetnine Ray Tregaskis uočio novčanicu unutar skulpture dok ju je pregledavao prije aukcije u Sydneyu.

„Bila je dobro skrivena i presavijena u kvadratić veličine 2,5 cm. Vlasnici nisu znali za nju. Nije bila u dobrom stanju jer je bila mnogo puta presavijena i u određenoj mjeri izložena elementima iz zraka. Sačuvano je jako malo novčanica iz vremena dinastije Ming jer ih ljudi nisu držali u plastičnim vrećicama, kao što to danas rade kolekcionari“, rekao je Sumner.

Novčanica je mnogo veća od modernog papirnatog novca. Kineska slova i službeni pečat su tiskani s crvenom i crnom tintom. Imala je vrijednost „jednog guana“, a jedan guan je imao jednaku vrijednost kao 1000 bakrenih kovanica ili 28 g čistog srebra.

Na njoj se nalazi i upozorenje krivotvoriteljima da će im glave biti odrubljene te se nudi nagrada za one koji prijave takve kriminalce.

Kada je novčanica izdana, u drugim zemljama papirnati novac je bio nepoznanica. U Europi prve novčanice su se pojavile sredinom 17. stoljeća.

Stručnjaci pretpostavljaju da je netko sakrio novčanicu unutar skulpture kao vjerski milodar.

Unutar starih kineskih figura često su se pronalazili mali milodari kao što su zrna riže ili poludrago kamenje.

Skulpturu je kupio australski kolekcionar umjetnina Raphy Star u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali ne zna se odakle potječe.

„Ovakve skulpture su se izrađivale za religijsku uporabu u hramovima ili kod kuće“, rekao je Sumner. „Ona je možda bila dio veće figure i vjerojatno se nalazila u hramu.“

Dugo putovanje skulpture i skrivene novčanice možda još nije gotovo jer obje kreću na aukciju u Sydney. Prodat će se zajedno, a njihova procijenjena vrijednost iznosi oko 45,000 australskih dolara ($34,000)

1 komentar

1 komentar

  1. Jesenko Sokoljak

    5 prosinca, 2016 u 8:31 pm

    Pa zar nije Švedska prva uvela papirne novčanice?
    Tako se bar uči u Evropi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Kineski orbiter Tianwen 1 snimio je nekoliko nevjerojatnih fotografija, a u pozadini je moguće vidjeti ogromnu površinu Crvenog planeta. Na jednoj od fotografija koje...

Svemir

Kineski astronauti danas su započeli svoju šestomjesečnu misiju na prvoj kineskoj svemirskoj stanici, nakon uspješnog slijetanja svemirske letjelice. Astronauti, dva muškarca i jedna žena,...

Svemir

Kina se sprema poslati tri astronauta koji će na svemirskoj postaji provesti šest mjeseci. To će biti najduža kineska svemirska misija s posadom i...

Planete i mjeseci

Kina je razvila prototip minijaturnog helikoptera za nadzor nad budućim misijama na Marsu, nakon što je njihov robotski rover izvršio povijesno slijetanje na Crveni...

Oglašavanje