Connect with us

Znanost

Foto: Mossgreen Auctions

Arheologija i paleontologija

U kineskoj skulpturi pronađena je rijetka novčanica iz dinastije Ming

Stručnjaci su u Australiji pronašli novčanicu iz dinastije Ming skrivenu u staroj drvenoj skulpturi koju su pripremali za aukciju.


„Novčanica je izdana za vrijeme treće godine vladavine Zhu Yuanzhanga, prvog cara iz dinastije Ming. Dakle, radi se o 1371. godini.

Novčanica je bila skrivena u drvenoj skulpturi koja prikazuje glavu „luohana“ iz kineskog budizma i koja se možda nalazila u obiteljskom ili javnom hramu“, rekao je Paul Sumner, direktor Mossgreen’s Auctionsa iz Melbournea. Sumner je rekao da je stručnjak za azijske umjetnine Ray Tregaskis uočio novčanicu unutar skulpture dok ju je pregledavao prije aukcije u Sydneyu.

„Bila je dobro skrivena i presavijena u kvadratić veličine 2,5 cm. Vlasnici nisu znali za nju. Nije bila u dobrom stanju jer je bila mnogo puta presavijena i u određenoj mjeri izložena elementima iz zraka. Sačuvano je jako malo novčanica iz vremena dinastije Ming jer ih ljudi nisu držali u plastičnim vrećicama, kao što to danas rade kolekcionari“, rekao je Sumner.

Novčanica je mnogo veća od modernog papirnatog novca. Kineska slova i službeni pečat su tiskani s crvenom i crnom tintom. Imala je vrijednost „jednog guana“, a jedan guan je imao jednaku vrijednost kao 1000 bakrenih kovanica ili 28 g čistog srebra.

Na njoj se nalazi i upozorenje krivotvoriteljima da će im glave biti odrubljene te se nudi nagrada za one koji prijave takve kriminalce.

Kada je novčanica izdana, u drugim zemljama papirnati novac je bio nepoznanica. U Europi prve novčanice su se pojavile sredinom 17. stoljeća.

Stručnjaci pretpostavljaju da je netko sakrio novčanicu unutar skulpture kao vjerski milodar.

Unutar starih kineskih figura često su se pronalazili mali milodari kao što su zrna riže ili poludrago kamenje.

Skulpturu je kupio australski kolekcionar umjetnina Raphy Star u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali ne zna se odakle potječe.

„Ovakve skulpture su se izrađivale za religijsku uporabu u hramovima ili kod kuće“, rekao je Sumner. „Ona je možda bila dio veće figure i vjerojatno se nalazila u hramu.“

Dugo putovanje skulpture i skrivene novčanice možda još nije gotovo jer obje kreću na aukciju u Sydney. Prodat će se zajedno, a njihova procijenjena vrijednost iznosi oko 45,000 australskih dolara ($34,000)

1 komentar

1 komentar

  1. Jesenko Sokoljak

    prosinac 5, 2016 kod 8:31 pm

    Pa zar nije Švedska prva uvela papirne novčanice?
    Tako se bar uči u Evropi.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh