Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

U marihuani pronađena supstanca 30 puta jača od THC-a

Znanstvenici su u marihuani pronašli supstancu 30 puta jaču od THC-a, a još uvijek nije poznato kako djeluje na čovjeka. Znanstvenici su nakon laboratorijskih istraživanja potvrdili da je novi spoj 30 puta snažniji u odnosu na psihoaktivnu supstancu THC.

Novi kanabinoid dobio je naziv tetrahidrokanabiforol ili THCP. Pronađen je u vrlo malim količinama i još uvijek nije utvrđena vrijednost spoja.

Talijanski znanstvenici su tom prilikom otkrili i spoj CBDP. Riječ je o kanabinoidu, odnosno rođaku ljekovitog CBD-a koji je poznat po antiupalnom djelovanju. Koristi se kao antioksidans i sredstvo za sprječavanje epileptičnih napada. Otkrića su nedavno objavljena u časopisu Nature.

Otkrivanje kanabinoida

Spojevi su nađeni u medicinskom kanabisu FM2 proizvedenom u Italiji. Tijekom proučavanja korištena je masena spektrometrija i metabolomika, odnosno postupci za pronalaženje osnovnih kemikalija u uzorcima i spojevima.

Znanstvenici su otkrili sposobnost THCP-a da se veže za receptore čovjeka u endokanabinoidnom sistemu. Osnovna uloga ovog sustava je održavati tjelesno blagostanje. Sistem regulira sve funkcije i potrebe tijela od spavanja i apetita pa do upale i bolova. Pri zloupotrebi marihuane, THC djeluje na živčani sustav čovjeka tako što se zadržava s receptorima i ometa komunikaciju između neurona.

THCP se veže za receptore čak 33 puta jače nego THC. Otkriće je navelo autore da se zapitaju zašto pojedine sorte marihuane imaju puno jači učinak u usporedbi s čistim THC-om.

“Ovi spojevi  imaju jači afinitet prema ljudskim receptorima. Kod sorti kanabisa u kojima je koncentracija THC-a niža, aktivniji je drugi kanabinoid”, kaže autorica istraživanja i profesorica Sveučilišta u Modeni Cinzia Citti.

Alkilni bočni lanac čini pokretačku snagu kanabinoida. Većina od 150 spojeva kanabisa uključujući i THC ima lanac od samo pet atoma. THCP odlikuje lanac od sedam atoma, što je samo po sebi značajno otkriće.

Spoj kanabisa s lancem dužim od pet atoma nikada nisu ozbiljno proučavani u stručnim krugovima. Značaj rada je u tome što nije bilo sličnih otkrića.

“Nužno je više vremena da bi se THCP izdvojio iz kanabisa. Ovakvi proizvodi nalaze se u malim količina pa je njihovo otkriće iznenađujuće”, kaže profesorica farmacije na Univerzitetu Oregon Jane Ishmael.

Potencijalni učinci na ljude

CBD je do sada bio u središtu pažnje istraživača zbog ljekovitog djelovanja. Autori kažu da jača sposobnost vezanja THCP-a za receptore u ljudskom tijelu potencijalno donosi puno medicinskih koristi.

Rezultati istraživanja mogli bi pomoći u proizvodnji ekstrakta kanabisa i stvoriti uvjete za pronalaženje novih spojeva, piše CNN.

“U biljci postoje i drugi sićušni kanabinoidi i tragovi koje je teško analizirati. Nastavit ćemo istraživati njihove učinke na ljudski um i tijelo. Prirodne sirovine su temelj mnogih lijekova”, objašnjava Jane Ishmael.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ovisnost i liječenje

Nova studija otkrila je kako su vozači pod utjecajem marihuane nešto sigurniji vozači od onih pod utjecajem alkohola i manje je vjerojatno da će...

Ovisnost i liječenje

Sukladno posljednjoj studiji, tinejdžeri manje konzumiraju marihuanu na područjima na kojima je legalizirana. Znanstvenici Sveučilišta Montana State analizirali su tako ankete zdravstvenih agencija koje...

Biljke i životinje

Znanstvenici s kanadskog sveučilišta Guelph otkrili su potencijal marihuane u ublažavanju boli, pokazujući koliko jako djelovanje ova biljka može imati. Na koji način je...

Biokemija

Ne baš svaka mahovina...

Oglašavanje