Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

U Njemačkoj zasjalo najveće umjetno sunce

Njemački znanstvenici u četvrtak su pokrenuli uređaj koji zovu najvećim umjetnim suncem, a namijenjen je istraživanju proizvodnje goriva koje neće štetiti klimi.

Njemačka svemirska agencija DLR je uređaj nazvan Synlight, sastavljen od snažnih svjetiljki ukupne snage 350 kilovata, pustila u pogon u gradiću Juelichu, na zapadu Sjeverne Rajne Vestfalije.

Jedno od glavnih područja istraživanja bit će proizvodnja vodika s ciljem stvaranja klimi prijateljskog goriva za zrakoplove, rekao je čelnik DLR-a Karsten Lemmer.

Vodik se najčešće proizvodi elektrolizom vode, odnosno njezinim razlaganjem na vodik i kisik, što je skup postupak jer zahtijeva veliku potrošnju energije.

Znanstvenici u Juelichu nadaju se da će pronaći učinkovitiji način proizvodnje vodika.

Ako se sve svjetiljke Synlighta fokusiraju u jednu točku mogu stvoriti temperaturu od 3.000 stupnjeva Celzija. Tom operacijom nastaje vodena para koja se može razložiti na vodik i kisik.

Iako Synlight u četiri sata potroši energije kao i četveročlana obitelj u godini, znanstvenici se nadaju da će uspješnim rezultatima brzo nadoknaditi toliku potrošnju.

Njemačka vlada potiče veću proizvodnju energije vjetra i Sunčeve energije u sklopu svoje politike odustajanja od nuklearne energije i prelaska na obnovljivu.

4 komentara

4 Comments

 1. Milan Maksic

  24 ožujka, 2017 u 1:00 pm

  baba vanaga je prorekla da ce bitiizbaceno u svemir neko vestacko sunce 😀 mozda je to to ?

 2. Mario Lažeta

  24 ožujka, 2017 u 7:06 pm

  onda ne bude oblačno

 3. Naomi Planika

  24 ožujka, 2017 u 11:21 pm

  Bravo. Ali to je jednostavno i moguće..samo treba malo novaca

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Odgovoriti na to pitanje nije tako jednostavno kao što se može činiti. Možda mislite da se nebo noću čini mračnim, jer je to vrijeme...

Znanost za početnike

Sunce se sastoji od plinova, većinom vodika i helija i malih količina drugih elemenata poput sumpora, magnezija, ugljika, neona, željeza, kisika, nikla, kroma i...

Astronomija

Prošla godina bila je obilježena brojnim i zanimljivim događajima na nebu, a prema najavama svjetskih astronomskih organizacija, 2021. godina će biti jednako zanimljiva. U...

Bakterije i virusi

Za otkrivanje novog načina testiranja znanstvenici su koristili otopinu kojom su osobe zaražene koronavirusom ispirale usta.

Oglašavanje