Connect with us

Znanost

Oboljenja i poremećaji

U razvoju je lijek koji obnavlja pamćenje

Kanadski znanstvenici su razvili nove molekule koje bi mogle preokrenuti gubitak pamćenja vezan za depresiju i starenje.

Znanstvenici Campbell Family Mental Health Research instituta iz Centra za ovisnosti i mentalno zdravlje u Torontu (CAMH) razvili su nove terapeutske molekule koje obećavaju.

Gubitak pamćenja

Naime, navedene molekule pružaju nadu za liječenje gubitka pamćenja nastalog od posljedica raznih bolesti i procesa starenja.

U pretkliničkim testiranjima se pokazalo kako te molekule ne samo da poboljšavaju simptome, nego su u stanju znatno obnoviti oštećenja mozga koja uzrokuju gubitak pamćenja.

Rezultati su predstavljeni na godišnjem sastanku Američke udruge za napredak znanosti (AAAS) u Washingtonu.

“Trenutno ne postoje nikakvi lijekovi koji mogu liječiti kognitivne simptome poput gubitka pamćenja nastalog u depresiji, nekim drugim mentalnim bolestima ili u starenju”, izjavio je voditelj istraživanja dr. Etiene Sibille. “Ono što je jedinstveno u ovom otkriću je to što su molekule specijalno targetirane na aktiviranje oslabljenih receptora mozga koji uzrokuju gubitak pamćenja”.

Znanstveni tim je prvo identificirao specifična oštećenja u receptorima moždanih stanica u GABA neurotransmiterskom sustavu. Nakon toga su dokazali da ta oštećenja uzrokuju simptome promjena raspoloženja i gubitka pamćenja u starenju i depresiji.

Nevjerojatne performanse

Molekule koje su potom razvili za tretman tih stanja su kemijski poboljšani benzodiazepini, klasa antianksioznih i sedativnih lijekova koji također aktiviraju GABA sustav, ali nisu visoko ciljani. Mala doza tih molekula u pretkliničkim testovima nakon samo 30 min je vratila performanse pamćenja na normalne razine, u eksperimentu koji je ponavljan 15 puta.

U drugom eksperimentu koji je uključio pretkliničke modele starenja, opadanje pamćenja brzo je obrnuto, a učinkovitost se primjenom povećala na 80%. To je doseg razina vidljivih u mladosti ili ranijim fazama odrasle dobi. Poboljšanje je trajalo više od 2 mjeseca uz svakodnevno liječenje.

S obzirom na veliki uspjeh ovih istraživanja, dr. Sibille se nada kako bi se kroz 2 godine mogla početi provoditi klinička testiranja na ljudima. Vjeruje kako bi ovo ujedno moglo spriječiti gubitak pamćenja na početku nastanka Alzheimera.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh