Connect with us

Znanost

U svemir poslana vina zbog istraživanja o njihovu dozrijevanju

Svemir

U svemir poslana vina zbog istraživanja o njihovu dozrijevanju

Više desetaka boca vrhunskoga francuskog vina poslano je na svemirsku postaju ISS, ali ne da bi ih konzumirali astronauti, već da bi se istražilo na koji način vina sazrijevaju u svemiru.

Istraživanje je dijelom plaćeno sredstvima bogatih sponzora ili pokrovitelja. To su, među ostalima, francuski poduzetnik Nicolas Gaume i njegov suradnik Emmanuel Etcheparre, suosnivači tvrtke Space Cargo Unlimited, čiji je cilj provesti biološka istraživanja u uvjetima mikrogravitacije.

Što možemo naučiti o vinu koje će u svemiru odležati godinu dana? Dvije ključne činjenice koje upravljaju životom na Zemlji u orbiti se mijenjaju, piše portal Quartz.

Prije svega, objekti na Međunarodnoj svemirskoj stanici funkcioniraju u bestežinskom stanju ili onome što znanstvenici nazivaju mikrogravitacijom.

Drugo, bez Zemljine atmosfere predmeti u svemiru izloženi su puno većoj radijaciji u odnosu na objekte na Zemlji. Takvi uvjeti znače da se u ljudskom organizmu, ali i u bocama vina biološki procesi mijenjaju.

U potonjem slučaju mikroorganizmi pridonose aromi vina kako ona sazrijevaju i stare. Znanstvenici se nadaju da će ovim eksperimentom uspjeti ustanoviti razlikuje li se proces starenja vina u takvome okruženju od istovjetnog procesa u istoj berbi, ali na Zemlji.

“Pretpostavljamo da bi ‘boravak’ poslanih uzoraka, koji će neko vrijeme provesti na ISS-u i ondje biti izloženi mikrogravitaciji i mikrozračenju, mogao utjecati na bakterije te u konačnici imati pozitivan utjecaj na proces starenja i sazrijevanja vina”, kaže profesor Philippe Darriet, znanstveni savjetnik misije i direktor Instituta za istraživanje vina na Sveučilištu u Bordeauxu, gdje će se vino analizirati kad se vrati na Zemlju.

Boce bordoa na svemirskoj će stanici biti godinu dana da bi se ustanovilo kako bestežinsko stanje i svemirska radijacija utječu na sazrijevanje vina.

Svrha pokusa je razviti nove okuse i nova svojstva kada je posrijedi prehrambena industrija.

Boce su prema ISS-u poletjele u subotu u kapsuli iz Virginije, a ondje su stigle u ponedjeljak. Svaka je boca upakirana u metalni kanister da se ne bi oštetila ili slomila.

U eksperimentu uz sveučilište iz Bordeauxa sudjeluju i znanstvenici sveučilišta njemačke pokrajine Bavarske.

Po povratku na zemlju, vino iz Bordeauxa usporedit će se s vinom koje je sazrijevalo na zemlji. Riječ je o prvoj od šest svemirskih misija planiranih u iduće tri godine.

Sličan je eksperiment 2011. izvela škotska destilerija viskija u Ardbergu kada je na ISS poslala nekoliko boca viskija.

Projekt je nadzirala američka tvrtka Nanoracks, specijalizirana za pripremu i transport u orbitu korisnih tereta.

“Stručnjaci su ustanovili da je, pošto je dvije godine odležao na svemirskoj stanici, viski po boji i okusu ostario čak pet godina”, kazao je tada izvršni direktor Nanoracksa Jeffrey Manber.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Svemir

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh