Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

U zagrebačkom ZOO-u 2019. na svijet došlo čak 300 sisavaca, ptica, gmazova i vodozemaca

Godina na izmaku u zagrebačkom Zoološkom vrtu bila je vrlo plodna – pored nekoliko tisuća beskralješnjaka u 2019. na svijet je došlo tristo kralješnjaka, a među njima najviše je bilo sisavaca – čak 129, priopćio je u nedjelju ZOO.

“Najbrojniji pomladak trenutačno imaju dinarski voluhari koji su dobili 14 mladunaca. Dinarski voluhar u Hrvatskoj je strogo zaštićena endemska vrsta.

U zagrebačkom Zoološkom vrtu vrsta je uključena u posebna istraživanja kojima se želi doznati kako tog malenog sisavca zaštititi u dinarskom kršu.

Većina jedinki zato živi u posebnom prostoru, no kako bi posjetitelji mogli upoznati ovu vrstu, za jednu je obitelj dinarskih voluhara nedavno napravljena posebna nastamba”, ističu u ZOO-u.

Kažu da je Maksimirska šuma dobar dom crvenim pandama, što potvrđuje njihovo obiteljsko stablo. Popi i Ema ove su godine postali roditelji blizanaca, a mališanima su veslači Martin i Valent Sinković izabrali imena Dudek i Regica.

Zagrebački ZOO ima budućnost s malim langurima, valabijima i morskim lavovima 

Produljuju se i zagrebačke loze hanumanovih langura, močvarnih valabija i kalifornijskih morskih lavova.

Mladunci u tim obiteljima lijepo napreduju. Svi oni uključeni su u posebne uzgojne programe Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija.

Neke su se životinje prvi put rodile u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Među njima su divovski mravojed i dik dik.

Mladi mravojed uživa u ponosu tate Olivera i brizi mame Ariel.  I u novu godinu će vjerojatno ući promatrajući svijet s majčinih leđa.

Mali dik dik pak uživa u igri skrivača. Mama i tata su mu pritom bezbrižni. Naime, sustanari dik dikovima u afričkoj volijeri su ptice močvarice koje sve drže na oku.

“Ibis blistavi ove je godine dobio čak osam ptića. Po šest ptića provirilo je iz gnijezda ibisa crvenog i bijele afričke žličarke. Strogo zaštićena sova velika ušara dobila je tri mladunaca.

Jednako ih ima i gugutka sokorska, ptica izumrla u prirodi. Takvim životinjama kojih više nema u prirodi, zoološki su vrtovi svojevrsne Noine arke. Naime, nakon razmnožavanja u zoološkim vrtovima, pod budnim okom stručnjaka, stvaraju se programi koji bi im mogli omogućiti povratak u prirodu“, kazao je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta.

Među najzanimljivijim gmazovima koji su se ove godine izlegli u tom ZOO-u su velika azijska kornjača i fidžijski legvan.

U preuređeni paviljon Duh monsunskih šuma iz češkog se Plzena doselila kraljevska kobra, najduža otrovnica na svijetu. Riječ je o prvoj kraljevskoj kobri koja živi u Zagrebu.

U ZOO stigli “dotepenci” iz Njemačke i Češke

U ZOO-u kažu da je u hrvatsku prijestolnicu stiglo još nekoliko čudesnih “dotepenaca”.

Iz Hallea su, zahvaljujući suradnji Zoološkog vrta i resornog ministarstva Savezne Republike Njemačke, došla tri filipinska vodena varana.

U sklopu programa Durrell Wildlife Conservation Trust koji djeluje u suradnji s vladom Madagaskara, iz Praga se u Zagreb doselio veliki madagaskarski štakor.

“Kako bi se životinje uspješno razmnožavale, povezujemo genetski odgovarajuće jedinke. Tako je našem mužjaku patuljastog mungosa partnerica stigla iz Emmena, a našoj ženki modrožute are partner iz Sosta.

Voljeli bismo da u 2020. možemo obavijestiti o njihovom pomlatku”, kazao je ravnatelj ZOO-a Damir Skok.

Edukatori Zoološkog vrta će s novostima iz ove godine te planovima za iduću posjetitelje upoznavati na Staru godinu. Poseban ispraćaj 2019. ZOO priprema u utorak 31. prosinca s početkom u 11 sati.

Niz djeci dragih pjesama na Zebrinu će trgu izvesti popularna mlada pjevačica Lamia Belošević.

Za dobro raspoloženje brinut će se i Djed Božićnjak te vesele maskote.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica, što znači da je na planetu otprilike šest puta više ptica nego ljudi, pokazalo je istraživanje australskih...

Biljke i životinje

Velika raznolikost i bogatstvo različitosti rezultat su toga što je područje bilo potpuno bez ljudi.

Biljke i životinje

Na Uskrsni ponedjeljak u Zoološkom vrtu grada Zagreba životinje su tradicionalno počašćene pisanicama. Inače se u izradu pisanica uključuju građani, no kako je Vrt...

Biljke i životinje

Plastično zagađenje može se taložiti u tijelima morskih ptica povećavajući prijetnje s kojima su suočene u divljini, pokazalo je novo istraživanje. Znanstvenici su morske...

Oglašavanje