Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

UBC istraživači otkrili drevni ‘hormon stresa’ u prapovijesnim ribama


Zoolog s University of British Columbia otkrio je novi hormon kortikosteroid u morskoj paklari, ribi nalik jegulji i jednoj od prvih kralježnjaka koji datiraju još prije 500 milijuna godina.

Ova su otkrića rasvijetlila evoluciju steroidnih hormona i svakako mogu pomoći u konzervaciji i gospodarenju paklarama. “Ovo novo otkriće ima značajne znanstvene implikacije i aplikacije za očuvanje paklara”, kaže glavni istraživač i autor David Close, docent na UBC Department of Zoology i direktor Aboriginal Fisheries Research Unit na UBC`s Fisheries Centre.

Close i kolege na Michigan State Universityju identificirali su hormon kortikosteroid, imena 11-deoksikortizol, u morskoj paklari u kojoj ima dvostruku ulogu u balansiranju iona i reguliranju stresova, slično aldosteronu i kortizolu kod ljudi. Nalazi su objavljeni online ovaj tjedan u Proceedings of National Academy of Sciences Early Edition.

Prirodne na obalama Pacifika te u sjevernoj Americi i Aziji, pacifične paklare važna su ceremonijalna hrana i hrana za opstanak aboridžinskog naroda u slivu rijeke Columbia. One su rođene u slatkoj vodi i plivaju prema oceanu kao odrasle te se opet vraćaju u slatke vode kako bi se reproducirale u sličnim staništima koje koriste pacifički losos i pastrva. Odrasle paklare mogu narasti do oko 75 cm i koriste svoja usta koja su kao usisavač kako bi se priljepile na druge ribe dok su u oceanu.

“Porijeklo kortikosteroidnih putova signalizacije ostalo je kontroverzno u posljednjih nekoliko desetljeća jer je identitet pretka kortikosteroida nedostižan”, kaže Close.

“Ovo otkriće pomoći će nam da bolje procijenimo okolišne i druge čimbenike stresa na vrste paklara i pružiti nam uvid u to kako su hormoni koji reguliraju stres evoluirali od najranijeg kralježnjaka”, kaže Close, član Cayuse Nation na Confederated Tribes of the Umatilla Indian Reservation in the Pacific Northwest.

Izvor: University of British Columbia

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh