Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

UBC istraživači otkrili drevni ‘hormon stresa’ u prapovijesnim ribama

Zoolog s University of British Columbia otkrio je novi hormon kortikosteroid u morskoj paklari, ribi nalik jegulji i jednoj od prvih kralježnjaka koji datiraju još prije 500 milijuna godina.

Ova su otkrića rasvijetlila evoluciju steroidnih hormona i svakako mogu pomoći u konzervaciji i gospodarenju paklarama. “Ovo novo otkriće ima značajne znanstvene implikacije i aplikacije za očuvanje paklara”, kaže glavni istraživač i autor David Close, docent na UBC Department of Zoology i direktor Aboriginal Fisheries Research Unit na UBC`s Fisheries Centre.

Close i kolege na Michigan State Universityju identificirali su hormon kortikosteroid, imena 11-deoksikortizol, u morskoj paklari u kojoj ima dvostruku ulogu u balansiranju iona i reguliranju stresova, slično aldosteronu i kortizolu kod ljudi. Nalazi su objavljeni online ovaj tjedan u Proceedings of National Academy of Sciences Early Edition.

Prirodne na obalama Pacifika te u sjevernoj Americi i Aziji, pacifične paklare važna su ceremonijalna hrana i hrana za opstanak aboridžinskog naroda u slivu rijeke Columbia. One su rođene u slatkoj vodi i plivaju prema oceanu kao odrasle te se opet vraćaju u slatke vode kako bi se reproducirale u sličnim staništima koje koriste pacifički losos i pastrva. Odrasle paklare mogu narasti do oko 75 cm i koriste svoja usta koja su kao usisavač kako bi se priljepile na druge ribe dok su u oceanu.

“Porijeklo kortikosteroidnih putova signalizacije ostalo je kontroverzno u posljednjih nekoliko desetljeća jer je identitet pretka kortikosteroida nedostižan”, kaže Close.

“Ovo otkriće pomoći će nam da bolje procijenimo okolišne i druge čimbenike stresa na vrste paklara i pružiti nam uvid u to kako su hormoni koji reguliraju stres evoluirali od najranijeg kralježnjaka”, kaže Close, član Cayuse Nation na Confederated Tribes of the Umatilla Indian Reservation in the Pacific Northwest.

Izvor: University of British Columbia

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znamo da mnogima zvuči pomalo neobično ali internet obiluje informacijama o dobrobitima predenja mačke na vaše zdravlje. Istraživanja pokazuju sljedeće dobrobiti predenja mačke na...

Oboljenja i poremećaji

Strastveni nogometni navijači izloženi su takvim razinama stresa dok gledaju utakmice svojih klubova da im može prijetiti rizik srčanog udara, sugerira novo istraživanje koje prenosi...

Oboljenja i poremećaji

Prekovremeni rad poguban je za srce, govore rezultati dugogodišnje studije koja uključuje preko 10 000 londonskih državnih službenika. U istraživanju, objavljenom 12. svibnja u...

Društvene znanosti

Jedna od posljedica zanemarivanja, uskraćivanja i ostalih nedaća u najranijem djetinjstvu je sporiji razvoj mozga, što rezultira smanjenjem njegova volumena, ustanovili su britanski znanstvenici.  Grupa istraživača s...

Oglašavanje