Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

UBC podvodni robot istraživat će ledom prekrivena mora

Istraživači sa Sveučilišta British Columbia postavljaju podvodnog robota kako bi pregledali ledom prekriveni ocean na Antarktici od 17. listopada do 12. studenoga.

Znanstvenici predviđaju da će se područje morskog leda oko Antarktike smanjiti za više od 33 posto do 2100., ubrzavajući propadanje ledenog šelfa. Debeli i po nekoliko stotina metara, ledeni šelfovi su plutajuće platforme leda koje prekrivaju gotovo polovicu obale Antarktike. Na zadatku će se proučavati učinak ledenih šelfova na miješanje morske vode, te će se dobiti ključni podaci za projekt “Antarktika 2010 Istraživački projekt jezika ledenjaka i miješanja morske vode” koji vodi istraživač Craig Stevens iz novozelandskog Nacionalnog instituta za istraživanje voda i atmosfere.

Područje istraživanja nalazi se u Rossovom protektoratu na Antarktici koji pripada Novom Zelandu, a istraživačka skupina uključuje znanstvenike sa Novog Zelanda, iz Kanade, Sjedinjenih država i Francuske. Do nedavno, znanstvenici su imali ograničene mogućnosti pristupa ledom prekrivenim vodama, no korištenje robota visoke tehnologije koje uvodi istraživačka skupina moglo bi to promijeniti. “Samo nekoliko laboratorija u svijetu mogu istraživati prostornu promjenjivost značajki oceana ispod leda” objašnjava izvanredni profesor Bernard Laval, upravitelj UBC autonomnog podvodnog vozila (AUV) i istraživačke skupine za mehaniku fluida.

“Otkrića ove studije bit će jedinstvena jer u svijetu postoji samo nekoliko podvodnih implementacija AUV-a, a vrlo malo ih se nalazi u blizini ledenih šelfova” kaže Laval, koji predaje građevinarstvo na Fakultetu primijenjenih znanosti. AUV, pod imenom UBC – Gavia, mjeri područja dužine 2.5 metra i širine pola metra te je opremljen senzorima za temperaturu i salinitet, mjeračima struja, sonarom za kartiranje, digitalnom kamerom i optičkim senzorima kvalitete vode. Vozilo će prolaziti dubokim hladnim vodama u blizini ili ispod plutajućeg 100 metara debelog ledenjačkog jezika Erebus u zaljevu McMurdo na 77° južne geografske širine.

Andrew Hamilton i Alexander Forrest, doktorski kandidati na studiju građevinarstva pri Lavalovom laboratoriju UBC-a, putovat će na Antarktiku kako bi upravljali AUV-om. Hamilton i Forrest će prethodno isplanirati zadatke AUV-a, uspostaviti putanju i dubinu na koju se robot mora spustiti i koju mora pratiti te odrediti koji se senzori moraju aktivirati. Ove su upute poslane AUV-u, koji zatm uranja pod led i sam prikuplja podatke, te se zatim vraća u rupu u ledu nakon što izvrši zadatak.

“Od ovih se implementacija očekuje da će dati važne podatke iz oceanskih okoliša koji još nisu kartografski obrađeni” kaže Hamilton, koji se specijalizirao u okolišnoj mehanici fluida. “Setovi podataka o okolišima pod ledom omogućit će nam bolje razumijevanje interakcija između leda i oceana te će nam dati vrijedne informacije koje će poslužiti u klimatskom modeliranju.” Stevens, istraživač s Novog Zelanda koji je radio kao istraživač postdoktorand na UBC-u početkom 90-tih godina kaže “Ključno je pokušavati i locirati žarišta miješanja vode u vremenu i prostoru. Ova žarišta su, kako se čini, možda i do 1000 puta energičnija od osnovnih uvjeta. AUV je ključna sastavnica naše skupine instrumenata i daje nam važan prostorni element.”

Izvor: University of British Columbia

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Istraživači Sveučilišta u Sjevernoj Karolini pokušali su objasniti zašto morske kornjače progutaju ogromne količine plastičnog smeća kad naiđu na njega. I odgovor je –...

Ekologija i okoliš

Znanstvenici tvrde da su posljednje slike iz gradova u kojima je na snazi karantena donijele nekoliko lekcija koje mogu koristiti čovječanstvu. Kanali Venecije godinama...

Klima

Otapanje ledenog pokrova na Grenlandu podiglo je od 1992. razinu mora za 10,6 milimetara, objavili su znanstvenici u časopisu Nature.  Otprilike 3800 tona leda...

Biologija

Laboratorijska jedinica za procjenu biološkog potencijala supstanci iz mora i slatkih voda (BioPot) u okviru Znanstvenoga centra izvrsnosti za Bioprospecting Jadranskoga mora (Centar BioProCro) svečano...

Oglašavanje