Connect with us

Znanost

Bakterije i virusi

”Ubojica od nehrđajućeg čelika”: novi proces daje simbolu čistoće antibakterijski premaz

Nehrđajući čelik simbol je čistoće u domovima i u kuhinjama restorana, bolnica i drugih objekata, ali on ipak može skupljati bakterije koje uzrokuju bolesti, baš kao i druge površine ako se ne čisti redovito. Belgijski znanstvenici su u američkom časopisu Langmuir objavili otkriće o praktičnom načinu izrade nehrđajućeg čelika koji se sam dezinficira.

Christophe Detrembleur i suradnici objašnjavaju kako se nehrđajući čelik cijeni zbog svoje trajnosti, otpornosti na koroziju i jednostavnosti čišćenja, ali s vremenom lako skuplja bakterije. Te zarazne bakterije mogu formirati kolonije ili nevidljive biofilmove – zbirke kolonija čvrsto vezanih na površinu. Postojeći način izrade nehrđajućeg čelika s antibakterijskom površinom kompliciran je i skup te zahtijeva korištenje potencijalno toksičnih kemijskih tvari. Istraživači su tražili lakši i “zeleniji” način za izradu antibakterijskog premaza za nehrđajući čelik.

Christophe Detrembleur i suradnici razvili su proces za premazivanje nehrđajućeg čelika premazom koji u laboratorijskim testovima ubija sve prisutne bakterije E. coli u roku od dva sata. To uključuje nanošenje sloja bioljepila na čelik, a zatim četiri naizmjenična sloja negativno nabijenih polimera i pozitivno nabijenih polimera micela koji sadrže vrlo baktericidne srebrne čestice. Proces traje samo deset minuta, a koristi vodu umjesto potencijalno toksičnih tvari. “Ova nova metoda na osnovi vode prikladna je, jednostavna i atraktivna za industrijsku primjenu,” kažu istraživači. Njihovo su istraživanje financirale regionalne vlasti u belgijskoj pokrajini Vallonne, Sveučilište u Liegeu, Nacionalna zaklada za znanost (F.R.S.-FNRS), Belspo i ArcelorMittal.

Nastavi čitati

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Bakterije i virusi

Popularno

Na Vrh