Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Ubuduće će defibrilatori i pacemakeri biti meta za hakiranje

Vjerovali ili ne


Medicinski uređaji su meta hakerskih napada već više od jednog desetljeća, tako navode liječnici u radu koji je objavljen u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

Rastuća popularnost uređaja koji rade s programima s bežičnim vezama je dovela do većeg rizika od hakerskog reprogramiranja samih uređaja kako bi radili nepravilno ili kako bi se ometao prijenos informacija koje liječnicima trebaju za praćenje na daljinu zdravstvenog stanja pacijenta.

“Većina tih napada predstavlja zasad teoretski rizik”, tvrdi dr. Dhanunjaya Lakkireddy iz sveučilišne bolnice Kansas Cityja. “Nema još dokumentiranog slučaja hakiranog srčanog uređaja kod stvarnog pacijenta. U ovom trenu je blokiranje uređaja ili promjena njegovog rada da bi se naštetilo pacijentu ograničena na filmove”.

Kad se govori o usađenim srčanim uređajima, američke vlasti upozoravaju proizvođače zbog ranjivosti njihovog praćenja na daljinu te mogućnost da se veza uspori ili prekine ili da se cyber upadima prouzroče poremećaj rada i pražnjenje baterije. Konkretno kod elektrostimulatora ili pacemakera bi hakiranje moglo rezultirati iznenadnim smrtonosnim poremećajem ritma.

Jedini način smanjenja rizika od hakiranja je upotreba uređaja koji nemaju bežičnu komunikaciju i unapređenje programa na daljinu. Opet, pacijenti imaju koristi inače od takve tehnologije, jer pristup uređaju na daljinu može poboljšati njegov rad i omogućiti popravke i poboljšanja bez ponavljanja operacije.

“Rizik od zdravstvenih komplikacija zbog nekorištenja takvog medicinskog uređaja ipak nadmašuje rizik od hakiranja”, poručio je tehnološki stručnjak Ali Youssef iz zdravstvenog sustava Henry Ford u Detroitu.

“Najveća prijetnja pacijentima bi bila da hakeri presretnu i promijene podatke koje prima ili šalje medicinski uređaj”,tvrdi Youssef. “Ukoliko osoblje za kibernetičku sigurnost to ne otkrije, moglo bi imati utjecaja na liječnički karton pacijenta i tako dovesti do nepotrebnih lijekova ili zahvata”.

“Od opasnosti hakiranja se uređaji ne mogu u potpunosti zaštititi i liječnici bi o tome trebali porazgovarati s pacijentima”, tvrdi Richard Sutton s britanskog Imperial College London.

Kevin Fu, znanstvenik sa sveučilišta Michigan u Ann Arbor objašnjava kako bi stari računalni virus mogao predstavljati vjerojatniju prijetnju od hakerskog napada i kako bi on bi mogao dovesti do nenamjernog rušenja globalnog praćenja telemetrijskih podataka za stotine tisuća pacijenata odjednom.

“Nema razloga za paničarenje”, zaključuje dr. David Armstrong sa sveučilišta Arizona u Tucsonu. “Dodatni stres kao rezultat strahovanja da će netko ‘oteti’ vaš uređaj više povećava rizik od srčanog udara nego taj rizik od hakiranja sam po sebi”.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh