Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Učenje novih jezika moglo bi u budućnosti postati puno lakše uz slušalice za lakše učenje

Ovo je dokaz da neinvazivna stimulacija živaca može pomoći pri učenju jezika.

Foto: Pixabay

Učenje stranih jezika bi u budućnosti moglo postati puno lakše zahvaljujući novim otkrićima. U novom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Science of Learning, znanstvenici tvrde da slaba električna simulacija preko posebno dizajniranih slušalica pomaže u prepoznavanju tonova koji su dio nekog jezika koji se tek uči.

Prema raznim istraživanjima učenje stranih jezika postaje teže u odrasloj dobi, a stimulacijom lutajućeg živca (nervus vagus) preko slušalica taj se problem ublažava. Ispitanici su tako, na primjer, uspjeli lakše raspoznati različite tonove u sklopu mandarinskog jezika.

Tako nešto je zaista zadivljujuće, s obzirom na to da je razlikovanje četiri osnovna tona u tom jeziku prilično teško za one koji ga ne govore, a posebno ako je riječ o učenicima koji ne poznaju tonske jezike (jezici u kojima se tonovi koriste za razlikovanje pojedinih riječi). Kod ispitanika kod kojih su korištene slušalice, razlikovanje tonova se poboljšalo za čak 13%, no samo kod jednostavnih tonova, s obzirom da se razlika kod kompleksnijih tonova nije vidjela, piše Futurism.

Ovo je dokaz da neinvazivna stimulacija živaca može pomoći pri učenju jezika, te je ovim eksperimentom otvoren put za poboljšavanje raznih kognitivnih sposobnosti. Ipak, znanstvenici su tek na početku puta, pa nam ostaje za vidjeti koje će još novitete donijeti stimulacija takozvanog “lutajućeg živca” (nervus vagus).

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Fizika i Kemija

Dijamanti bi mogli trajati vječno, ali to ne znači da im treba vječnost da bi nastali. To potvrđuju australski znanstvenici koji u svojim laboratorijima...

Svemir

Prema posljednjim proračunima astronoma, asteroid bi se trebao približiti Zemlji 2068. godine, a šansa da pogodi naš planet je 1 prema 150.000.

Bakterije i virusi

Znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah (KAUST) u Saudijskoj Arabiji kreirali su najtočniji trodimenzionalni model koronavirusa. Na web stranici Sveučilišta navodi...

Klima

Ledenjaci na planini Qilian u Kini tope se šokantnom brzinom, dok globalno zagrijavanje donosi nepredvidive promjene i povećava izglede za dugoročne nestašice vode, tvrde znanstvenici....