Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Biljke i životinje

Učestalo rzanje kod konja povezano je sa srećom

Znanstvenici prije nisu pretjerano posvećivali pažnju proučavanju rzanja

Učestalo rzanje je kod konja povezano s pozitivnim osjećajima, baš kao što je i položaj njihovih ušiju prema naprijed.

Nitko dosad nije puno pažnje pridavao tome zašto konji ržu, a njihovo ispuhivanje zraka kroz nos se povezivalo s čišćenjem od mušica, sluzi i drugih stvari koje bi iritirale nosnu šupljinu.

Ipak, sada su francuski stručnjaci zaključili kako je rzanje ključni pokazatelj odvijanja u mozgu tih životinja. Ustanovljeno je da konji koji žive opuštenije puno češće ržu od onih koji su u stresnim situacijama.

Učestalo rzanje je otkriveno u studiji u kojoj su pratili trkaće konje u školama jahanja te one koji su živjeli u posve prirodnim uvjetima. Trkaći konji su živjeli u svojim malim boksevima i bili bi trenirani 4 do 12 sati tjedno. Na travu bi izlazili tek kraće vrijeme.

Nasuprot tome, konji na otvorenom su živjeli u manjim skupinama i korišteni su za kraće rekreativno jahanje.

Pažljivo su promatrani i snimani koliko često ržu i što sve rade s ušima. Položaj ušiju unatrag se povezuje s negativnim, a položaj prema naprijed s pozitivnim osjećajima.

Konji na ispaši su puno češće rzali od onih u staji. Trkaći konji su rzali oko 5 puta na sat, što je upola manje od onih koji su bili na otvorenom.

Kad su stručnjaci analizirali druge pokazatelje ugode ili stresa, zaključili su kako je “rzanje češće kad su konji u dobrom stanju”.

Autori studije smatraju kako je rzanje puno više od pukog čišćenja nosa. “Rzanje je vezano uz pozitivni kontekst (na ispaši, tijekom hranjenja)”, pojasnila je dr. Mathilde Stomp sa Sveučilišta u Rennesu.

“Ono je rjeđe kod konja koji se ne osjećaju dobro. To je, dakle, pokazatelj pozitivnih emocija koji nam može pomoći da bolje shvatimo koje su to sve situacije koje konji vole”, zaključila je.

Nastavi čitati

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

1 komentar

1 komentar

  1. zdravko

    17 srpnja, 2018 kod 12:46 pm

    toliko o naučnicima 🙂 obični čovjek je daleko prije shvatio da je rzanje pozitivan osječaj. recimo primjer da muški počnu rzati kad vide dobru žensku.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh