Connect with us

Znanost

Udžbenici za inženjere promiču jednakost

Društvene znanosti

Udžbenici za inženjere promiču jednakost

Zamislite da ste inženjer sa zadatkom da dizajnirate SUV za prodaju u zemljama trećeg svijeta. Koja biste pitanja razmotrili prije stvaranja prototipa?

Ovo je slučaj za promatranje iz knjige Engineering and Society: Working Towards Social Justice koju je napisao George Catalano, profesor s Binghamton University. Knjige, koje je Catalano napisao s Caroline Baillie s University of Western Australia, potiču inženjere da razmisle o dugoročnim i kratkoročnim implikacijama svojih projekata. “Inženjeri su često jako dobri zaposlenici”, kaže Catalano. “Ako ljudi trebaju nešto za dizajnirati, često to i napravimo bez razmišljanja o primjeni toga.”

Na primjer, u slučaju SUV-a, tipični bi inženjer razmišljao o cijeni goriva, potražnji i ponudi, kulturološkim čimbenicima te regionalnoj geografiji da bi poboljšao prodaju. Ali Catalano, profesor bioinženjerstva, vjeruje da nije dovoljno razmotriti samo takve praktične faktore. “Naš je cilj predstaviti drugačiju vrstu paradigme za donošenje odluka – onu koja uključuje različite dijelove društva, uključujući okoliš, koji su često ignorirani”, kaže on. U ovom slučaju sa SUV-om, knjiga upućuje da bi se odgovorni inženjer zapitao: “Hoće li posjedovanje SUV-a pomoći građanima da žive slobodnije živote ili ne? Hoće li SUV utjecati na domaće stanovništvo ili druge subpopulacije? Hoće li povećanje prometa, povećano zagađenje i ovisnost o fosilnim gorivima biti prihvatljivo? Kako će proizvodnja SUV-a i njegovo korištenje utjecati na ekosustav?” Razmišljanjem o takvim pitanjima, smatraju Catalano i Baillie, inženjeri mogu stvoriti najveće dobro za najveći broj ljudi.

Engineering and Society serija je od 3 knjige objavljena ove godine (Morgan & Claypool) kao dio velike grupe knjiga koje razmatraju inženjerstvo i društvo. Autori su pokrenuli inicijativu koja naglašava ljudske, društvene i okolišne aspekte u donošenju inženjerskih odluka.

Pokret je započeo 2004. kad se Catalano zabrinuo oko korištenja inženjerskih proizvoda u Iračkom ratu, utjecaja inženjerstva na okoliš i nedostatku pozornosti za rastuće siromaštvo u svijetu. Udružio se tad s Baillie, koja je bila pri Queens University i uočila slične probleme u inženjerstvu. Otada, Catalano je napisao 2 knjige povezane s etikom: Engineering Ethics: Peace, Justice, and the Earth (2006) i Engineering, Poverty, and the Earth (2007).

Izvor: Binghamton University

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh