Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Uginuo najstariji pauk na svijetu

43 godine

Najstariji pauk na svijetu je zapravo paučica. 43-godišnjakinja je bila.

Riječ je, dakle, o 43-godišnjoj ženki vrste zvane Gaius Villosus koja je uginula ovih dana u Australiji. Od znanstvenika se na tu temu moglo čuti kako su žalosni, jer su se nadali da će vremešna paučica doseći okruglu pedesetu.

Život u divljini te ženke pauka Gaius Villosus jednostavnog imena (Br. 16), znanstvena zajednica u Australiji je pratila od samog rođenja, a to je bilo 1974. godine. Uzrok smrti? Pauk je uginuo nakon što ga je napala parazitska osa.

Vjeruje se kako je paučica preživjela toliko dugo godina jer je uglavnom cijeli život provela u istoj zaštićenoj jazbini, trošeći tako minimalno energije.

Istraživanje o životu ovog pauka objavljeno je u Pacific Conservation Biology Journalu i životno je djelo profesorice Barbare York Main, kojoj je sada 88 godina.

Prije ove slavne 43-godišnjakinje, najstariji poznati pauk na svijetu bio je tarantula u Meksiku koji je uginuo s 28 godina.

“Prema našim saznanjima, ovo je najstariji pauk dosad zabilježen, a njezin dugački život omogućio nam je da više doznamo o samom ponašanju te dinamici života ove vrste pauka”, pojasnila je Leanda Mason, kojoj je profesorica Main bila mentorica.

Ova vrsta pauka je svakako otrovna, no mužjaci su oni koji napuštaju svoje jazbine u potrazi za družicom za parenje. Spolno sazrijevanje se odvija negdje između pete i sedme godine, a ženke su prilično vezane za jednu lokaciju – uglavnom se ne vole udaljavati više od nekoliko metara od samog mjesta gdje su rođene.

O gubitku Br. 16 profesorica Mason je izjavila: “Prilično smo jadni zbog toga. Nadali smo se da će doživjeti 50.”

1 komentar

1 komentar

  1. Milo

    1 lipnja, 2018 u 8:15 am

    Otkud znate da je to bas naj stariji. Mozda negde zivi I stogodisnjak…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Strah je jedan od temeljnih ljudskih osjećaja. Utkan je u naš živčani sustav i zadužen je za preventivno djelovanje ukoliko se nađemo u opasnosti....

Tehnologija

Pauci su poznati kao mala čudovišta s osam nogu koja lutaju okolo i zarobljavaju plijen s mrežom i otrovom. Postoji 450.000 vrsta pauka, od...

Biljke i životinje

Dragi arahnofobičari, sve je to u svrhu razvoja robotike

Znanost za početnike

Svaka osoba voli saznati nešto novo, neobično i neočekivano. No, rijetko mislimo o tome koliko zanimljivih stvari ima oko nas a da ih i...

Oglašavanje