Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Biljke i životinje

Ugrožen opstanak zelenih želvi

Loše vijesti iz Australije zbog klimatskih promjena

Novo istraživanje o populacijskoj genetici australskih zelenih želvi je pokazalo da bi zbog povećanja temperatura koje su povezane s klimatskim promjenama jedna od najvećih populacija te vrste koja ima više od 200 tisuća gnijezdećih ženki – mogla biti ugrožena ukoliko se ne poveća broj mužjaka.

Ističe se kako je povećanje temperature na sjeveru Queenslanda vezano uz klimatske promjene glavni uzrok promjene u temperaturi inkubacije jaja koja određuje spol želvi. Naime, toplija gnijezda na svijet donose više ženki.

Postoje dvije genetski odvojene populacije zelenih želvi na Grebenu. Jedna od njih se razmnožava na južnom kraju, a druga se gnijezdi na sjeveru, ponajviše na otocima Raine i Moulter Cay.

Znanstvenici su proučavali želve na arhipelagu Howick gdje se obje te populacije hrane te su upotrebljavajući genetske i endokrinološke testove utvrdili spol želvi i područje gniježđenja. Istraživanja su provedena u sklopu projekt aRivers to Reef to Turtles koji provodi WWF Australija.

Testovi su tako pokazali da je čak 99,1 posto juvenilnih, 98,8 posto subadultnih i 86,8 posto odraslih želvi s onih toplijih sjevernih plaža – ženskog spola. Voditelj studije dr. Michael Jensen iz National Oceanic and Atmospheric Administration tvrdi kako se na gnjezdilištima zelene želve na sjevernom dijelu Velikog koraljnog grebena već 20 godina rađaju uglavnom ženke.

“Ova je studija jako značajna jer donosi nova saznanja o tome s čime se te nevjerojatne životinje suočavaju”, objašnjava Jensen. Ističe kako je “poznavanje aktualnog omjera spolova u odrasloj populaciji i kako bi taj omjer trebao izgledati u narednih 5, 10 i 20 godina ključno za opstanak zelenih želvi”.

Također naglašava kako znanstvenici već sada razmatraju određene mjere zaštite koje bi mogle dovesti do povećanja broja mužjaka u populaciji, kao što bi bilo postavljanje zasjena na plažama.

“Iako je veliki koraljni greben znatno pogođen klimatskim promjenama, sve od izbjeljivanja koralja pa do spomenutih problema sa želvama, utjecaj klimatskih promjena nije rezerviran isključivo za daleku Australiju. Nažalost, promjene poput širenja invazivnih vrsta iz toplijih mora vidljive su i u Sredozemnom moru. Jedna takva vrsta je tropska riba lav koja je u Sredozemlje stigla iz Južnog Pacifika i Indijskog oceana”, rekao je u priopćenju stručni suradnik za pitanja mora iz WWF Adria Patrik Krstinić.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh