Connect with us

Znanost

Foto: YouTube

Psihologija

Uklonjena aplikacija koja je prijetila djeci da će ih izbosti

Što djeca danas gledaju u crtićima?

Dječje igrice i crtići mogu biti sjajni, a katkad mogu i prijetiti djeci da će ih izbosti nožem, kao jedna koju je Google nedavno zabranio.

U pitanju je neslužbena aplikacija Blaze and the Monster Machines koja je napravljena po Nickelodeonovoj animiranoj seriji. Sporna aplikacija namijenjena djeci je, naime, uklonjena iz Googleovog Play Storea nakon niza reakcija bijesnih roditelja koji su saznali kako aplikacija sadrži VoiceOver koji govori djeci neke jezive prijetnje.

Nasnimljeni glas jednog od likova djeci prijeti nožem. Glas je na početku prijateljski nastrojen, predstavlja se kao djetetov novi prijatelj i zove ga sa sobom na igru, a nakon toga, posve neočekivano, počinju prijetnje.

“Što je ovo? Izgledaš kao da se bojiš. Jesi li možda malo nervozan zbog ovog noža u mojoj ruci. Taj će te nož uljepšati kad bude stršao iz tvojih leđa!”, tekst je glasa u dječjoj aplikaciji. Nakon burnih reakcija uznemirenih roditelja Google je žurno maknuo spornu aplikaciju iz svojeg Play Storea.

Povodom toga su se i oglasili. “Imamo set pravila napravljenih kako bi korisnicima i developerima osigurali dobro iskustvo na našoj platformi pa brzo uklanjamo sve aplikacije s Google Playa koje ta pravila krše”, navedeno je u reakciji.

“Iako zaista pozdravljamo reakciju Googlea, sad je jednostavno prekasno. Prije nego što je ta aplikacija uklonjena, milijuni su djece već bili izloženi takvom sadržaju”, poručio je Richard Pursey iz kompanije SafeToNet koja se, inače, bavi zaštitom djece na internetu.

Pursley je i BBC-u ispričao sve o tome kako su ovakve stvari zapravo iznenađujuće česte. Na primjer, pričao je kako je YouTube još nedavno uklonio poznati crtić Paw Patrol koji je, naime, prikazivao djecu dok mjesečare u smrt.

“To je bilo pogledano tri milijuna puta prije nego što je uklonjeno. Moglo se vidjeti i kako lik iz crtića Peppa Pig pije izbjeljivač ili Elsu iz Frozena kako koristi automatsko oružje”, ispričao je.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Psihologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh