Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Oboljenja i poremećaji

Umjereno konzumiranje alkohola reducira šansu za razvijanje dijabetesa

Umjerenost kao moguće rješenje.

Umjereno konzumiranje alkohola, tri ili četiri puta tjedno, čini se da može biti od pomoći u sprječavanju dijabetesa. Barem u usporedbi s teškim alkoholiziranjem i potpunom nekonzumacijom alkohola kao dvije krajnosti.

Istraživanje objavljeno u časopisu Diabetologia proučilo je navike i uvjete konzumacije alkohola čak 70.551 danskih muškaraca i žena, a u pitanju je bio praćenje u razdoblju od nešto manje od pet godina. Ovaj zaključak je u skladu sa zaključcima drugih studija koje ukazuju da alkohol smanjuje šanse dijabetesa za pojedinca, iako ova studija konkretno procjenjuje i učestalost konzumacije alkohola. Čini se da je pitanje učestalosti važnija od količine.

“Naši rezultati sugeriraju da je učestalost konzumiranja alkohola povezana s rizikom od dijabetesa i da je konzumacija alkohola tijekom 3 do 4 dana u tjednu povezana s najnižim rizikom od dijabetesa, čak i nakon uzimanja prosječne tjedne količine alkohola”, poručuju znanstvenici.

Istraživanje je pokazalo da pojedinci bilo kojeg spola koji popiju sedam čaša vina tjedno smanjuju rizik od dijabetesa za 25 i 30 posto u usporedbi s osobama koje popiju manje od jedne čaše tjedno. Pivo je, za razliku od vina, pokazalo različit utjecaj na spol konzumenata. Žene koje piju pivo u umjerenim količinama imale su jednak rizik od dijabetesa kao i žene koje nisu pile pivo, dok je kod muškaraca situacija bila drukčija, muškarci koji su pili šest čaša piva tjedno imali su 21 posto manje vjerojatnosti da će razviti dijabetes.

Podaci su također bili prilagođeni raznim drugim čimbenicima – važna je bila obiteljska povijest dijabetesa te prehrana, zatim čimbenici kao što su dob, spol, razina obrazovanja i tjelovježba, indeks tjelesne mase i pušenje cigareta.

Studija ne razlikuje dijabetes tipa 1 i tipa 2, a znanstvenici nisu pronašli jasnu povezanost između intenzivne konzumacije alkohola i dijabetesa, no znanstvenici priznaju da je samo mali broj sudionika prijavio intenzivno konzumiranje alkohola.

Vjeruje se da je povoljan učinak alkohola povezan s prisutnošću polifenola u vinu, a to su molekule koje pomažu ljudskom tijelu da bolje upravlja razinama šećera u krvi. Znanstveni tim je utvrdio također postojanje nižeg rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti u istoj skupini.

Iako su zaključci studije intrigantni, ne treba ih shvaćati u svjetlu apsolutne dobrobiti alkohola za zdravlje. Potrošnja svake količine alkohola povećava rizik od gastrointestinalnih bolesti te još 50 drugih stanja.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

2 komentara

2 Comments

  1. Dejan Buranji

    31 srpnja, 2017 kod 9:20 am

    Ali povećava šansu za rak jetre.

  2. Aleksandar Meduric

    31 srpnja, 2017 kod 11:43 pm

    Hik, takho khažeš ha?, hik

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh