Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Umjetna inteligencija sad može sama pisati i prepravljati svoje kodove

Stara poslovica – ‘vježbom do savršenstva’ odnosi se i na strojeve, jer se većina današnjih uređaja koji posjeduju umjetnu inteligenciju u procesu učenja služe ponavljanjem. Algoritmi za tzv. ‘duboko učenje’, dizajnirani su tako da omogućuju AI uređajima prikupljanje znanja iz skupa podataka i da zatim to znanje primjenjuju u praksi. Primjerice, AI sustav puni se podacima o uobičajeno plavoj boji neba, što sustavu kasnije omogućuje da u nizu slika prepozna onu koja prikazuje nebo.

Koristeći ovu metodu možemo postići odlične rezultate, no postavlja se pitanje može li se u procesu ‘dubokog učenja’ AI izložiti manjoj količini primjera za učenje, a da rezultati budu isti? Pokušavajući riješiti tu nedoumicu ekipa bostonskog start-up projekta Gamalon razvila je novu tehnologiju i ovaj tjedan izvijestila o nova dva proizvoda koji se njome koriste.

Gamalon je razvio svoju vlastitu metodu dubokog učenja – Bayesova programska sinteza (BPS) koja se temelji na matematičkom okviru matematičara Thomasa Bayesa iz 18. stoljeća. Bayesova vjerojatnost koristi se kako bi se unaprijedila predviđanja o svijetu koja dobivamo koristeći se iskustvom. Ovaj oblik programiranja vjerojatnosti – kod koji koristi vjerojatnost umjesto specifičnu varijablu – zahtijeva manje primjera kod donošenja konačnog zaključka da je npr. nebo plavo s mrljama bijelih oblaka. Ovaj program također unapređuje svoje znanje jer omogućuje neke nove primjere u budućnosti i popravlja svoj vlastiti kod radeći fine preinake kako bi došao do najizvjesnije vjerojatnosti.

Iako su pred novim pristupom programiranju još mnogi teški izazovi koje treba nadvladati, on ima velik potencijal u automatizaciji razvoja algoritama za strojno učenje. “Programiranje na osnovu vjerojatnosti olakšat će strojno učenje istraživačima i praktičarima,” rekao je Brendan Lake istraživač na NY University koji je i sam 2015. radio na programiranju uz pomoć vjerojatnosti. “Ono ima potencijal da automatizmom riješi teške dijelove programiranja.”

Gamalonov CEO i suosnivač Ben Vigoda u časopisu MIT Technology Review pokazao je demo crtež aplikacije koja koristi njihovu novu metodu. Aplikacija je slična Googleovoj aplikaciji objavljenoj prošle godine, u kojoj se pokušava predvidjeti što osoba pokušava nacrtati. Za razliku od Googleove verzije koja se u predviđanju oslanja na ranije viđene crteže, Gamalonova aplikacija oslanja se na programiranje vjerojatnosti kako bi identificirala ključne značajke objekta koji se crta. Stoga, čak i ako crtate nešto što aplikacija nikad nije vidjela, sve dok prepoznaje određene karakteristike, predviđanja će biti ispravna.

Predstavljeni Gamalonovi proizvodi vrlo brzo će se naći u komercijalnoj upotrebi. Jedan od proizvoda je Gamalon Structure koja koriti program BPS u prepoznavanju pojmova iz tzv. sirovog teksta mnogo učinkovitije nego što je to bilo do sad. Primjerice, nakon što je zaprimila samo opis televizora od proizvođača, aplikacija je odredila brend, naziv proizvoda, rezoluciju zaslona, veličinu i ostale značajke. Druga aplikacija Gamalon Match koja kategorizira proizvode i cijene u trgovini. U oba slučaja, sustav može biti naučen da brzo prepoznaje varijacije u akronimima ili kraticama.

Vigoda vjeruje da se mogu razviti i druge slične aplikacije, primjerice, ako ih opremite Bayes modelima za strojno učenje, pametni telefoni i laptopi ne bi trebali velikim kompanijama dijeliti podatke koji utvrđuju korisnikove sklonosti već bi kalkulacija mogla biti izvedena unutar samog uređaja. Autonomna vozila bi se također puno brže adaptirala okolišu koristeći ove metode učenja. Potencijalni utjecaj na pametne mašine doista može biti enorman.

29 komentara

29 Comments

 1. Iva Krupski

  19 veljače, 2017 u 8:08 pm

  Danijel Matkov

 2. Emir Zunic

  19 veljače, 2017 u 8:28 pm

  Uzas

 3. Rikard Mrmić

  19 veljače, 2017 u 8:34 pm

  Super

 4. Dzanan Mici

  19 veljače, 2017 u 8:38 pm

  Tu ce bit kraj svega ili pocetak kraja svesno a neinteligentno

 5. Vlado Šoja Šoić

  19 veljače, 2017 u 9:07 pm

  Terminator

 6. Zoran Rađen

  19 veljače, 2017 u 9:22 pm

  Ne, nee, neee ,neee neee neeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee, neeeeeeeee,

 7. Munir Husicic

  19 veljače, 2017 u 9:22 pm

  Pisete čiste gluposti.Umjetna inteligencija je izmisljena kao i evolucija za zaglupljivanje sirokih masa ljudi.

  • Miroslav Božić

   19 veljače, 2017 u 10:23 pm

   A svi znamo da nama ne treba nitko da nas zaglupljuje, imamo mi svoje vjerske vođe i političare

  • Filip Nemeti

   20 veljače, 2017 u 12:38 am

   Samo istinski glup čovjek može bit zaglupljen od tih informacija. Onaj koji u sve vjeruje je već prirodno glup, a samo oni koji razumiju i razvijaju svoje znanje uz materijalne dokaze su pametni.
   Šta se teme tiče, well no shit…sama riječ ti govori da je “umjetna”, a usporedba ti je glupa.

  • Munir Husicic

   20 veljače, 2017 u 6:00 am

   Da,pise da je umjetna a sutra ce ta izmisljena umjetna inteligencija imati pravo glasa pa kao savrsena i nepogresiva sudit ce ljudima za njihova djela itd.Zivimo u vremenu velikih teorija i malo znanja.

  • Sanjin Radović

   20 veljače, 2017 u 6:53 am

   Ono kad netko tko je zaglavio u 2000 g. starim idejama komentira umjetnu inteligenciju… 😀

  • Munir Husicic

   20 veljače, 2017 u 7:36 am

   Vidim po tvojoj profilnoj slici da dolazis iz buducnosti,tako da nemogu ja stobom razgovarati nego ako imas kakve brojeve od Eurojackpota.

  • Filip Nemeti

   20 veljače, 2017 u 3:12 pm

   Umjetna inteligencija je stvorena od inteligentnog čovjeka.

  • Sanjin Radović

   21 veljače, 2017 u 6:33 am

   Ima li što logičnije nego govoriti nekome kako ne možeš s njih razgovarati… 😉

  • Munir Husicic

   21 veljače, 2017 u 7:00 am

   Ima,razgovor ne vodi nigdje a tema je izmisljena fantazija.

  • Sanjin Radović

   22 veljače, 2017 u 6:40 am

   Ajde da se složimo o nečemu… Razgovor s tobom o ovoj temi stvarno ne vodi nigdje. 😀

  • Munir Husicic

   22 veljače, 2017 u 8:34 am

   Mozemo se složiti i da si ti glup pa mozda zbog toga i nema smisla razgovor kao ni tema.

  • Filip Nemeti

   23 veljače, 2017 u 7:03 am

   I pametni telefoni su prije 20 godina bila izmišljena fantazija.
   Trabunjaj ti koliko oćeš, al umjetna inteligencija je već jasno i očigledno viša od tvoje.

  • Munir Husicic

   23 veljače, 2017 u 8:03 am

   Ne znam po cemu su telefoni pametni osim sto ih tako nazivaju.Telefon i dalje se koristi za komunikaciju kao i prije 20 godina a 99% funkcija sto pise da imaju su davno izmisljene i spakovane u manje pakovanje koje slabo kome koristi.Pametni telefoni se najvise koriste za igranje igrica ako je to pametno onda ja nemam sta dalje da pisem.

  • Filip Nemeti

   23 veljače, 2017 u 8:51 pm

   “Telefon i dalje se koristi za komunikaciju kao i prije 20 godina a 99% funkcija sto pise da imaju su davno izmisljene i spakovane u manje pakovanje koje slabo kome koristi.”
   – (Ne računajući pozive i SMS), facebook, Wi-Fi, VPN, internet, browser, youtube, GPS, skype, senzori, automatska rotacija zaslona, editanje, live streaming, treniranje mozga raznim aplikacijama, kreiranje sadržaja, office, direktne informacije o vijestima, vremenu i sportu itd.

  • Munir Husicic

   23 veljače, 2017 u 9:01 pm

   Vrati se na fabricka podesavanja i uzivaj.

  • Filip Nemeti

   24 veljače, 2017 u 12:27 am

   Šta je to?

  • Sanjin Radović

   24 veljače, 2017 u 6:34 am

   Je li? Na temelju čega si to zaključio?

 8. Leon Sow

  19 veljače, 2017 u 10:01 pm

  E to bas nije inteligento!!

 9. Miroslav Božić

  19 veljače, 2017 u 10:04 pm

  Opa bato, pa to je to… sad smo jebali jeza, stiže terminator :O

 10. Tommy Crnilo

  19 veljače, 2017 u 10:16 pm

  hehe sad ce bit oglasi za posao : trazimo umjetnu inteligenciju VSS, , .net , sql server 2016 R2, angular, java script. Pozeljno iskustvo 🙂 naravno junior developer s placom za 1600 kn…salu na stranu…jos ce IT postat kao strojarstvo

 11. Sebastijan Kriletić

  20 veljače, 2017 u 7:21 am

  Friki

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Tako bi jedna od glavnih prepreka, brza internetska veza, bila otklonjena kad je u pitanju razvoj automobila bez vozača.

Tehnologija

Istraživači tvrde da ova potreba za odmorom nije sveprisutna kod umjetne inteligencije.

Računarstvo i internet

Tim podatkovnih znanstvenika napravio je digitalnu kopiju od 44,8 gigapiksela Noćne straže.

Tehnologija

Elon Musk tvrdi da će povezivanje mozga s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Oglašavanje