Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Umjetna inteligencija uči kako razvijati videoigre

Znanstvenici s Tehnološkog institua Georgia razvili su tehniku za treniranje sustava umjetne inteligencije kako bi sami mogli kreirati videoigre. Dodijeljeni UI sustav – ili agent – gleda video u kojemu se igra već postojeća igra, i zatim obrnutim inženjeringom samostalno piše kod.

Kad sve u procesu prođe dobro, UI zapravo generira klona igre, a da prethodno uopće nije pristupio softverskom kodiranju. Agent može izgraditi vlastitu verziju igre, kreiranjem novih levela i okoliša u hodu. Istraživanje bi moglo pomoći programerima u razvoju novih igara.

Za sad, UI sustav ograničen je na relativno jednostavne igre. Ali brzo uči. U nizu eksperimenata ranije ove godine, UI je uspješno replicirao pojedinačne levele 2D-platformskog tipa igara, poput Super Mario Brothers, nakon manje od dvije minute gledanja gameplay videa.

Matthew Guizdal, voditelj istraživanja i doktorand računalnih znanosti na Tehnološkom institutu Georgia, rekao je da dodijeljeni UI agent gradi vlastiti model igre pažljivim promatranjem videa kadar po kadar. Koristeći se algoritmima prediktivnog upravljanja, agent gradi profil igre tako da nastoji predvidjeti što će igra sljedeće učiniti. Superljudskom brzinom gomilanja podataka iz pokušaja i pogrešaka, agent može otkriti virtualnu „fiziku“ igre – kako se objekti kreću, gdje se kreću, i zašto.

Guzdial je rekao da je projekt inspiriran online „let’s play“ videima, u kojima gejmeri snimaju ili uživo emitiraju svoj gejming i komentiraju svoj napredak kroz igru. Zbog svoje pozadine u dizajniranju igara, Guzdial često uspije raspoznati specifično kodiranje za igru, samo gledanjem videa.

„Uočio sam da sam i u videima igara koje sam nikad nisam igrao i dalje mnogo učio o dizajnu igre“, rekao je Guzdial. „Palo mi je na pamet da se ovaj proces može automatizirati.“

Istraživači su početno trenirali UI sustav na osnovnim „speedrunner“ videima gdje igračev avatar – Mario, recimo – trči ravno prema cilju. Ovo je agentu dalo točan opći model igre korištenjem samo videosnimka. UI je nakon toga mogao raditi unatrag od gameplay videa kako bi kreirao jedinstvene dizajne levela igre.

UI sustav trenutno radi s igrom Super Mario Brothers, ali istraživači su počeli replicirati eksperimente na drugim popularnim platformskim igrama poput Mega Mana i Sonic the Hedgehog.

Guzdial i njegov tim nadaju se da će novi pristup omogućiti ljudskim dizajnerima igara rad s UI agentima u razvoju kompletno novih igara. Tehnika bi mogla imati i obrazovnu vrijednost za studente dizajna igara.

„Jedna očita [obrazovna primjena] je u učenju ljudi kako raditi igre“, rekao je. „Trebali biste imati sustav koji ima mnogo znanja da biste tako nešto napravili, i ovo je način da se dođe do tog znanja.“

Guzdial je rekao da je važno napomenuti da je istraživanje, predstavljeno prošli mjesec u Melbourneu u Australiji na Međunarodnoj združenoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji, tek prvi korak.

„Stvarno kul stvari javljaju se kad imamo više pogonskih sklopova igre (eng. game engine) naučenih u istoj reprezentaciji“, rekao je. „Tada možete početi zamišljati što bi vam moglo donijeti kombiniranje elemenata različitih pogonskih sklopova igre. U budućnosti mogli biste zamisliti prosječnog čitatelja kako generira cjelovite igre samo tako da pokaže našem sustavu nekoliko videa.“

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Robotika

Ghost Minitaur je četveronožni robot koji se može kretati kroz kompleksne terene, skakati, penjati se uz stepenice, otvarati vrata i preskakati ograde, piše Mashable....

Tehnologija

Tako bi jedna od glavnih prepreka, brza internetska veza, bila otklonjena kad je u pitanju razvoj automobila bez vozača.

Tehnologija

Istraživači tvrde da ova potreba za odmorom nije sveprisutna kod umjetne inteligencije.

Računarstvo i internet

Tim podatkovnih znanstvenika napravio je digitalnu kopiju od 44,8 gigapiksela Noćne straže.