Connect with us

Znanost

Kemija

Umjetni list kao mini tvornica lijekova

Umjetni list kao mini tvornica lijekova

Inspirirani prirodom u kojoj lišće sakuplja sunčevu svjetlost za proizvodnju hrane, inženjeri kemije s Eindhoven University of Technology napravili su umjetni list za proizvodnju lijekova.

Korištenje sunčeve svjetlosti za kemijsku proizvodnju bio je san mnogih inženjera kemije. Problem je u tome što dostupna sunčeva svjetlost generira energiju čija jačina nije dovoljna za pokretanje kemijskih reakcija.

Međutim, u samoj prirodi takvi procesi su mogući. Molekule u listovima koje služe kao antene prikupljaju i pohranjuju energiju iz sunčeve svjetlosti. Zatim dolazi do kemijskih reakcija tj. procesa fotosinteze.

Hvatanje svjetlosti

Znanstvenici su koristili nove materijale poznate kao LSC (luminescent solar contractor) koji mogu hvatati sunčevu svjetlost na sličan način. Posebne molekule osjetljive na svjetlost hvataju velike količine svjetla i pretvaraju ih u određenu boju koja se prenosi do rubova putem provođenja svjetla. U praksi ovi materijali se često koriste u kombinaciji sa solarnim ćelijama za povećanje uroda u poljoprivredi.

Tanki kanali

Voditelj istraživanja dr. Timothy Noël sa svojim kolegama je povezao svoju ideju o LSC materijalima sa svojim znanjem o mikrokanalima.U istraživanju su se koristili jako tanki kanali u silikonskom gumenom LSC-u kroz koje se tekućina može pumpati. Na takav način mogli su nadolazeću svjetlost dovesti do molekula u tekućini, a intenzitet je bio dovoljno jak za nastanak kemijskih reakcija.

Odlični rezultati

Rezultati istraživanja su nadmašili njihova očekivanja. „ Čak i za vrijeme oblačnog dana kemijska proizvodnja je bila za 40% veća nego kod sličnih eksperimenata s nekim drugim materijalima“, rekao je dr Noël. „Mi mislimo da se još mnogo toga može poboljšati. Sada imamo moćan alat koji omogućuje proizvodnju lijekova ili sredstava za zaštitu usjeva i to uz pomoć sunčeve energije“.

Paracetamol na Marsu

Kod ovakve tehnologije postoji veliki potencijal za proizvodnju lijekova. Za kemijske reakcije u proizvodnji lijekova trenutno su potrebne toksične kemikalije i mnogo energije iz fosilnih goriva. Korištenjem svjetlosti, iste reakcije će postati održivije, jeftinije i mnogo brže. Ali, Noël smatra da se ne bi trebali zadržati samo na tome. „Korištenje ovakvog reaktora značilo bi da će se lijekovi moći proizvesti bilo gdje. Na primjer, u džungli bi se mogli proizvesti lijekovi protiv malarije, a na Marsu paracetamol. Samo nam trebaju sunčeva svjetlost i ova mini tvornica.“

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Kemija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh