Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Uporaba žlica prilikom doziranja lijekova djeci povećava rizik od predoziranja

Medicinski stručnjaci upozorili su roditelje da uporaba žlica u kućanstvu prilikom doziranja lijekova za djecu može dovesti do predoziranja, nakon što je utvrđeno da pojedine žlice mogu predstavljati dva do tri puta veće doze od ostalih.

Studija objavljena u kolovoškom broju IJCP-a, International Journal of Clinical Practice, razmotrila je 71 čajnu žličicu i 49 žlica prikupljenih iz 25 kućanstava u Atici, Grčka. Utvrđen kapacitet žličice iznosio je u rasponu od 2.5 ml do 7.3 ml, uz prosječan volumen od 4.4 ml. Kapacitet žlice iznosio je u rasponu od 6.7 ml do 13.4 ml, uz prosječan volumen od 10.3 do 10.4 ml.

“Odstupanja u veličini žlice iz kućanstva bila su značajna, dok su u pojedinim slučajevima sasvim odstupala od odgovarajućih kalibriranih žlica dostupnih u mnogim komercijalnim lijekovima za djecu”, kaže profesor Matthew E. Falagas, ravnatelj Alfa Instituta za biomedicinske znanosti (Alfa Institute of Biomedical Sciences) u Ateni, Grčka. “Koristeći najveću dostupnu žlicu u kućanstvu roditelj svome djetetu daje 192% više lijeka od roditelja koji koristi najmanju čajnu žličicu, a razlika iznosi 100% u korist žlice. To povećava mogućnost djetetova predoziranja, odnosno nedostatnog doziranja.”

Studijom je obuhvaćeno 25 žena starosti između 24 i 84 godine, prosječne dobi 48 godina. Većina ih je imala od jedne do tri različite čajne žličice i žlice u svome kućanstvu, dvije žene imale su po čak šest različitih žličica, dok je jedna imala pet različitih žličica. “Ne samo da smo utvrdili značajna odstupanja između pojedinih kućanstava već i unutar pojedinog kućanstva”, rekao je profesor Falagas. Znanstvenici su također nastojali uočiti potencijalna odstupanja nakon što je pet žena trebalo dozirati tekućinu u kalibriranoj medicinskoj 5-mililitarskoj žlici. Ustanovili su da je samo jedna dozirala ispravnu dozu tekućine, dok su tri dozirale mjeru od 4.8 ml, a jedna je dozirala 4.9 ml.

Kao rezultat svojih otkrića, istraživači iz Atene i Bostona pozvali su roditelje da prilikom doziranja tekućih lijekova djeci koriste kalibrirane medicinske šprice. Ova metoda kudikamo je učinkovitija ako su djeca mlađe dobi ili nerado uzimaju lijekove, budući da je žlicu moguće odgurnuti i proliti sadržaj, a roditelj nije siguran koliku je dozu dijete zapravo popilo. “Doziranje i administriranje lijekova za djecu razlikuje se od odraslih osoba”, kaže profesor Falagas. “Pedijatrijske doze treba prilagoditi dobi i tjelesnoj težini, s obzirom na to da se djeca smatraju osjetljivijom na pogrešno doziranje od odraslih.”

“Naše istraživanje jasno pokazuje da uporaba čajnih žličica i žlica u kućanstvu može dovesti do toga da su djeca primila premalu ili preveliku dozu lijeka od potrebne. “Cjenovno pristupačne medicinske šprice dostupne su u ljekarni, izrazito su lagane za uporabu, a roditeljima ulijevaju povjerenje da su pravilno dozirali lijek.” Autori također ukazuju na to da bi odrasli trebali izbjegavati primjenu žlica iz kućanstva na sebi samima. “Premda odrasli nisu izloženi jednakom riziku kao i djeca, još uvijek bismo im savjetovali da koriste pravilno kalibrirane žlice ili čaše ako već trebaju uzimati lijekove u tekućem obliku.”

Izvor: Wiley-Blackwell

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Svi znamo da se djeca vole igrati. Ali moramo biti svjesni i da je za razvoj djece igra neophodna. Slobodna, neorganizirana igra pomaže djeci...

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Društvene znanosti

Posvećujete li dovoljno vremena svojoj djeci? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo...

Društvene znanosti

Više od polovice djece priznalo je da spava s mobilnim telefonima, prema godišnjem istraživanju korištenja moderne tehonlogije među mladima. Izvješće “Childwise report” otkrilo je...

Oglašavanje