Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Urinom astronauta do alata i hrane

 

Praktičnost prije svega.

Na mnoge se načine želi smanjiti trošak svemirskih misija, ali i istovremeno produljiti njihovo trajanje. U tom kontekstu, stara je vijest da astronauti već duže vrijeme mogu piti vodu dobivenu recikliranjem mokraće i znoja. Vrijeme je za novi korak u praktičnim rješenjima dobivenim od ljudskih izlučevina, a ista bi u nekim slučajevima možda mogla poslužiti i nama na Zemlji.

Na konferenciji Američkog kemijskog društva predstavljen je plan iskorištavanja gljivica vrste kvasca Yarrowia lipolytica za dobivanje novih materijala i dodataka prehrani. Urea u urinu, naime, daje dušik za kulture gljivica, a prijašnja istraživanja su otkrila da se genetski modificirane gljivice mogu koristiti za stvaranje nutrijenata kao što su omega-3 masne kiseline, ali i plastike i poliestera.

Osim dodataka prehrani mogli bi se tako dobivati i plastični alati, a sve zahvaljujući tome što navedene gljivice koriste urin i zrak kojeg su astronauti izdahnuli. I zahvaljujući 3D printeru, ni on se ne smije zaboraviti, za izradu plastičnih dijelova. Sve bi se to moglo pretvoriti u bitan izvor materijala za neke dugoročne svemirske misije… pa i za ambicije vezane za stvaranje kolonija na Marsu.

Na Sveučilištu Clemson oslanjaju se na spomenuti Yarrowia lipolytica kvasac koji koristi ureu kako bi izvukao dušik, a alge će osiguravati izvor šećera, lipida te drugih hranjivih sastojaka, ali će biti i posrednik za osiguravanje ugljika tako što će preraditi izdahnuti CO2. “Ako astronauti idu na putovanja koja traju nekoliko godina, morat ćemo pronaći način da ponovno upotrijebimo i recikliramo sve što odnose sa sobom”, rekao je jedan od znanstvenika Mark A. Blenner.

Ipak, upozorava se na to da je još uvijek u pitanju rana faza svega i da se proizvode još uvijek nedovoljne količine za praktičnu primjenu. Prisutno je i suočavanje s drugim pitanjima, jer  znanstvenici još uvijek ne znaju kako bi se navedeni organizmi ponašali i razvijali u drukčijim uvjetima. Blenner i njegov tim razmatraju čak i iskorištavanje stolice za osiguravanje hrane korisnim gljivicama. Potrebno je, međutim, još mnogo ispitivanja.

Ne dijele svi isto mišljenje u znanstvenoj zajednici. Predsjednik međuplanetarnog društva u Velikoj Britaniji, Mark Hempsell, smatra da je i dalje bolje nositi i rabiti dodatni teret za sve potrebe. Pojasnio je svoj stav: „Ne mogu se oteti dojmu kako je i dalje lakše koristiti i nositi rezervne dijelove na misije nego goleme komade hardvera koji bi reciklirali izlučevine i stvarali plastiku i alat upitne kvalitete.“

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Studija predlaže upotrebu radijacijskog štita napravljenog od plijesni koje su otkrivene u blizini nuklearne elektrane Černobil 1991. godine i koje, čini se, pokazuju sposobnost...

Zdravlje i Medicina

Većina nas ne voli pričati o stvarima poput urina ili izmeta, ali realnost leži u činjenici da su ove izlučevine važne za naše zdravlje....

Mikrobiologija

Veliki problem

Zdravlje i Medicina

Znate onaj osjećaj kad izađete iz bazena i peku vas oči, a vi si mislite da je netko stavio previše klora u vodu? E...

Oglašavanje