Connect with us

Znanost

Ekologija i okoliš

Uskoro plastična ambalaža u cijelosti na bioosnovi

Tehnički istraživački centar VTT u Finskoj razvio je metodu kojom će se značajno poboljšati kvaliteta plastične ambalaže izrađene na bioosnovi. Nova generacija bioplastične ambalaže nije samo ekološka, nego ima i dodatnih prednosti u odnosu na tradicionalnu plastičnu ambalažu. Industrija plastične ambalaže kreće se prema proizvodima izrađenim u potpunosti na bioosnovi.

Količina nafte koja se svake godine koristi u proizvodnji plastike predstavlja otprilike 5% ukupne svjetske potrošnje nafte. Oko 40% sve plastike koristi se za pakiranje, što stvara poseban pritisak na industriju ambalaže da smanji ovisnost o nafti. Korištenjem obnovljivih prirodnih resursa u industriji smanjuje se ovisnost o nafti, kao i emisije ugljičnog dioksida. Prijelaz na gospodarstvo na bioosnovi ipak zahtijeva proizvode koji nisu samo ekološki, nego su i konkurentni u smislu kvalitete.

VTT je razvio tehniku koja omogućuje proizvodnju PGA monomerne glikolne kiseline iz biološkoga materijala učinkovitije nego prije. “Bioplastika je opipljivi korak bliže bioekonomiji. Ova nova generacija plastične ambalaže ne samo da smanjuje našu ovisnost o nafti, nego i nudi vrhunsku kvalitetu u odnosu na tradicionalnu plastičnu ambalažu”, objašnjava profesor Ali Harlin iz VTT-a.

Bio-PGA plastika ima odlična svojstva nepropusnosti. Dodavanje PGA u strukturu tradicionalne plastične ambalaže značajno poboljšava njegovu kvalitetu. Osim snage i otpornosti na toplinu, plastična ambalaža treba biti i hermetična, da ne propušta isparavanja te otporna na masnoće. Bio-PGA plastika je između 20 i 30% jača nego PLA plastika koja je danas najpopularnija biorazgradiva plastika na tržištu. Uz to, bio-PGA plastika može izdržati i temperature koje su za 20 stupnjeva celzija više. Ona se i razgrađuje brže nego PLA, ali se njezina biorazgradivost može regulirati ako je to potrebno.

Bioplastika otvara nove poslovne prilike i za drvnu industriju. Procjenjuje se da ukupno svjetsko tržište pakiranja vrijedi oko 500 milijardi eura, a vrijednost mu stalno raste jer tržišta Kine i Indije ubrzano rastu. Danas načela etičke potrošnje i zakonske promjene usmjeravaju industriju ambalaže prema održivom razvoju. Trenutačno se računa da bioplastika iznosi oko 1% svjetske proizvodnje polimera.

Prema analizama životnog ciklusa, emisije ugljičnog dioksida iz bioplastike mogu biti i do 70% niže od plastike proizvedene od nafte.

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

7 komentara

7 Comments

 1. Danijel Knezevic

  11 prosinca, 2012 kod 11:21 pm

  znači nafta ispada iz igre, ajde super…

 2. Josip Kraš

  11 prosinca, 2012 kod 11:23 pm

  A ko drugi neg sjevernjaci! bravo Finci! :)))

 3. Andreja Jurič

  11 prosinca, 2012 kod 11:32 pm

  to se već radi neko vrijeme. samo što je sam proizvod skup. postoje već čaše,žlice pa čak i namještaj od bioplastike proizvedene mikrobnim procesom.

 4. Dragan Vrcan

  11 prosinca, 2012 kod 11:49 pm

  Žitarice (klica); prvenstvo zasada imaju kukuruz i pšenica. Dodati “malo kvasa i promućkati”. Eto plastike 🙂

 5. Dragan Vrcan

  11 prosinca, 2012 kod 11:59 pm

  Sami proces nije skup, jer “Majka Priroda” napravi glavni dio posla.
  Od granula do: pribora za jelo, odjeće; . . .; pa do “lokomotive”
  Strojevi (tehnologija,industrija) su većinom patentirani made in u.s.a.
  E, to je skupo!
  A, tek konoplja: od korijena pa do vrha lista!

 6. Zoran Quinz

  12 prosinca, 2012 kod 9:19 am

  celuloid

 7. Andreja Jurič

  12 prosinca, 2012 kod 2:16 pm

  kvasac ne radi plastiku. rade je bakterije. primjer je Haloferax mediteranei.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh