Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Utjecaj genetskih varijacija u neuroaktivnim enzimima na navike pijenja

Ovisnost o alkoholu (AD) može se razviti kroz utjecaj alkohola na neuronsku signalizaciju. Istraživači su otkrili da neuroaktivni steroidi mogu prenijeti pojedine učinke alkohola na receptore γ-aminobutiričke kiseline tipa A (GABAA).

Ovi rezultati pokazuju da su genetske varijacije u neuroaktivnim enzimima za proizvodnju steroida potencijalno povezane s rizikom od razvoja ovisnosti o alkoholu. Jedan od načina na koji se ovisnost o alkoholu (AD) može razviti jest kroz djelovanje alkohola na neuronsku signalizaciju, primjerice putem modulacije receptora γ-aminobutiričke kiseline tipa (GABAA). Alkohol može neizravno utjecati na promjenu funkcionalnosti GABAA receptora povećanjem razine neuroaktivnih steroida u krvi. Nova studija otkrila je povezanost AD i jedinstvenih nukleotidnih polimorfizama (SNP-ova) u genima odgovornima za kodiranje dva ključna enzima neophodna za stvaranje endogenih neuroaktivnih steroida, što ukazuje na genetsku povezanost neuroaktivnih steroida i rizika od razvoja alkoholne ovisnosti. Rezultati će biti objavljeni u svibanjskom broju časopisa Alcoholism : Clinical & Experimental Research, trenutno dostupnom u prijevremenom izdanju.

“Na primjer”, govori, “pretjerano izražen osjećaj uzbuđenja kao posljedica inhibitornih receptora može dovesti do napadaja. Snažan osjećaj utažene žeđi, kao posljedica alkohola, što upućuje na pomanjkanje samokontrole i sedaciju, velikim su dijelom posljedica djelovanja alkohola na ubrzavanje rada GABAA receptora. Odstupanja u proizvodnji receptora GABAA i glutamata nakon pojačane konzumacije alkohola jednako tako mogu doprinijeti simptomima povlačenja, što može rezultirati ozbiljnim medicinskim posljedicama koje uključuju delirij odnosno napadaje. Glavno uporište liječenja alkoholnog povlačenja počiva na nadomještanju djelovanja alkohola na stimulaciju GABAA receptora lijekovima – Valiumom, libriumom i ostalim benzodiazepinima – koji su, po pitanju ubrzavanja aktivnosti GABAA receptora, sličnog djelovanja kao i alkohol, no u kontroliranim uvjetima moguće ih je postupno reducirati.”

“Dosadašnje studije pokazale su da neuroaktivni steroidi doprinose alkoholnoj osjetljivosti kod štakora i nastanku subjektivnih osjećaja, kao posljedica alkohola kod ljudi”, govori A. Leslie Morrow, istaknuti profesor zaklade John Andrews na odjelima psihijatrije i farmakologije, te pomoćni ravnatelj Bowles Center for Alcohol Studies, obje institucije smještene u sklopu University of North Carolina School of Medicine. “Obzirom je niža osjetljivost na alkohol povezana s rizikom od razvoja alkoholizma kod ljudi, moguće je da je niža responzivnost neurosteroida na alkohol posljedica povezanosti s ovom bolešću.” “Podrobni mehanizmi kojima se alkohol koristi u moduliranju GABAA receptora odnosno receptora glutamata još uvijek nisu sasvim objašnjeni”, dodaje Covault.

“Način na koji tijelo kontrolira proizvodnju neuroaktivnih steroida nije do kraja objašnjen, no zato se pouzdano zna da su stres i alkohol dva okidača koja pridonose povećanju razine neuroaktivnih steroida u krvi i mozgu laboratorijskih štakora. Laboratorijska istraživanja pokazuju da mnoge neposredne posljedice alkohola mogu biti rezultat alkohola u sklopu proizvodnje i metabolizma neuroaktivnih steroida. ” Covault i suradnici genotipizirali su SNP-ove u genima odgovornima za kodiranje dva ključna enzima – 5α-reduktaze tipa I (5α-R) i 3α-hidroksiteroid dehidrogenaza, tipa 2 (3α-HSD), oba izražena u ljudskom mozgu – na 1.083 ispitanika koji žive u Connecticutu (583 muškarca, 500 žena): 531 je imao AD, dok kod 552 osobe AD nije utvrđen. “Rezultati upućuju na zaključak da redovne, zajedničke genetske varijacije koje se odvijaju u dva ključna enzima neophodna u proizvodnji neuroaktivnih steroida mogu utjecati na rizik od razvoja alkoholne ovisnosti”, govori Covault.

“Ovo otkriće preliminaran je dokaz da su pojedine bihejviorne posljedice alkohola povezane s proizvodnjom neuroaktivnih steroida. Naime, u svakom pojedinom od dva gena koji kodiraju biosintetske enzime neuroaktivnih steroida genetske varijacije bile su prisutnije u kontrolnim slučajevima nego li u AD ispitanika, što ukazuje na činjenicu da kao odgovor na alkohol zaštitne genetske varijacije mogu dovesti do pojačane proizvodnje neuroaktivnih steroida, čime se ujedno pojačavaju akutne posljedice alkohola – posebno sedacije – koja ima tendenciju ograničavati unos alkohola kod pojedine osobe” “Ovo istraživanje znanstvenicima je dodatno olakšalo razumijevanje genetskih i biokemijskih faktora koji potencijalno mogu dovesti do razvoja alkoholizma”, navodi Morrow.

“Takav napredak neprijeporno će dovesti do primjerenijeg liječenja alkoholizma. U posjedu smo genetskih i bihevioralnih studija koje povezuju neuroaktivne steroide s posljedicama alkohola kod ljudi. Neophodna su daljnja istraživanja neuroaktivnih steroida kod ljudi, slaže se Covault.” Premda je potrebno poduzeti daljnje napore ne bismo li razumjeli kako promjene u metabolizmu neuroaktivnih steroida mogu utjecati na sklonost pojedinca da se okrene alkoholu, ovo izvješće poslužit će kao premosnica u osmišljavanju suvremenih metoda istraživanja i potencijalnog razvoja najnovijih medicinskih intervencija u sklopu rješavanja problema konzumiranja alkohola.”

Izvor: Alcoholism: Clinical & Experimental Research

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje