Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Utjecaj marihuane na vozačke sposobnosti

U studenome je izglasan Zakon o legalizaciji rekreacijskog korištenja marihuane u saveznoj državi Washington što je omogućilo provođenje eksperimenta s tri sudionika koji su dobrovoljno pristali popušiti jedan gram marihuane, a sudionica i znatno više od grama, te su potom testirane njihove vozačke sposobnosti kako bi se provjerio utjecaj uporabe marihuane na vožnju.

automobil-marihuana

Ispitivani su na zatvorenom području poput poligona, a u vožnji je sudjelovao instruktor autoškole kako bi promatrao reakcije sudionika u vožnji, ali i spriječio eventualne negativne posljedice. Vožnju je “izvana”, odnosno izvan vozila, opažao član lokalne policije koji je prethodno prošao trening za uočavanje vozača koji upravljaju vozilom pod utjecajem različitih supstanci.

Važno je napomenuti da eksperiment ne zadovoljava znanstvena načela jer se zaključak donesen na temelju tri sudionika ne može generalizirati ni na jednu populaciju! No, ako ga promotrimo u kontekstu prethodno provedenih istraživanja o utjecaju marihuane na vozačke sposobnosti, primijetit ćemo da je ovo područje istraživanja vrlo zanimljivo, možda i vrijedno provođenja novih istraživanja znatno veće valjanosti.

Sewell, Poling i Sofuoglu u preglednome radu objavljenome 2009. godine u The American Journal on Addiction zaključuju da je vožnja pod utjecajem marihuane manje opasna od vožnje pod utjecajem alkohola, no najgora je opcija kombinacija tih dviju supstanci. Naime, negativni utjecaj marihuane na kognitivne sposobnosti u većoj je mjeri ovisan o količini te supstance, nego što je slučaj kod konzumacije alkohola, odnosno već i male doze alkohola imaju značajan utjecaj na vozačke sposobnosti, dok je kod marihuane ta povezanost nešto niža. Također je veća varijacija u utjecaju marihuane na vožnju zbog većih razlika u toleranciji, načinu pušenja i brzini apsorpcije THC-a, njenog aktivnog sastojka. Marihuana ima manje štetan utjecaj na kognitivne sposobnosti korištene tijekom vožnje prvenstveno zbog toga što ona interferira s visoko automatiziranim vozačkim aktivnostima, a vrlo malo utječe na složene radnje koje zahtijevaju svjesnu kontrolu, dok alkohol ima suprotan učinak. Osim toga, konzumenti marihuane su, za razliku od osoba pod utjecajem alkohola, svjesni svojih ograničenja te stoga razvijaju niz strategija ponašanja kojima uspješno nadoknađuju nedostatke izazvane utjecajem marihuane. Međutim, kada se alkohol i marihuana kombiniraju, te strategije se ne mogu uspješno razviti i koristiti pa je zato kombinacija ovih supstanci štetnija nego uporaba bilo same marihuane ili samog alkohola.

Rezultati nedavne studije u provedbi Instituta za istraživanje rada pokazali su kako je legalizacija medicinske marihuane u SAD-u povezana s dramatičnim padom u broju prometnih nesreća. Istovremeno, prošlogodišnje istraživanje objavljeno u British Medical Journal zaključuje da su vozači pod utjecajem marihuane sudjelovali u gotovo dva puta više automobilskih nesreća s težim posljedicama ukoliko se vožnja automobila odvijala unutar nekoliko sati od pušenja “trave”, a video u prilogu izvrsno pokazuje kako marihuana negativno utječe na vozačke sposobnosti sudionika.

Premda bi bilo zanimljivo ponoviti ovaj eksperiment na znatno većem broju sudionika uz kontrolnu skupinu koja neće konzumirati marihuanu i bez policajaca koji bi pri procjeni vozača znali o kojoj je skupini riječ, upitno je koliko ovi rezultati mogu imati koristi u praksi. Očigledno je da konzumacija i marihuane i alkohola, premda u različitoj mjeri, utječe negativno na vozačke sposobnosti. Stoga je nedvojbeno da se zakonski kriteriji i kazne zbog vožnje pod utjecajem opijata moraju postrožiti, naročito njihova provedba. Također je pogrešno smatrati ove nalaze činjenicom koja ide u prilog legalizaciji marihuane, ponajprije zbog niske valjanosti eksperimenta, ali i zbog toga što legalizacija dovodi do sniženja cijene marihuane, odnosno do jačanja crnog tržišta što je nadalje povezano s većim brojem rekreativnih, ali i učestalih konzumenata marihuane. Istovremeno je empirijski dokazano kako učestala konzumacija marihuane vodi do većeg broja ovisnika o težim drogama.

Izvor: io9

23 komentara

23 Comments

 1. vinjoza

  2 ožujka, 2013 u 12:59 pm

  nije mi jasno kako legalizacija, koja istina dovodi do sniženja cijene, tako dovodi i do povećanja crnog tržišta?

  to je potpuno pogrešno, legalizacija bi uništila crno tržište jer bi margina profita preprodavača pala, što bi drastično smanjilo omjer rizika naspram dobiti.

  Naravno, ništa od tog ne znači da marihuanu treba legalizirati… ni da ne treba

 2. Ivan Brcic

  2 ožujka, 2013 u 12:03 pm

  leaglize it

 3. Reno Kos

  2 ožujka, 2013 u 12:06 pm

  autor je malo prekritican.zakon je izglasan o marihuani,a ne o alkoholu koji se u clanku non-stop spominje.i nije mi jasno da li u tom zakonu uopce pise da smiju upravljati vozilom?dajte normalnom covijeku gram,on nece moci hodati,a kamoli voziti.legalizacija DA,ali bez voznje.

 4. Satyr

  2 ožujka, 2013 u 1:06 pm

  “Istovremeno je empirijski dokazano kako učestala konzumacija marihuane vodi do većeg broja ovisnika o težim drogama.”

  Notorna glupost! Dugogodisnji sam konzument marihuane (20 godina svakodnevnog konzumiranja), nikad nisam probao “teze” droge.

 5. Tomislav Erdelic

  2 ožujka, 2013 u 12:08 pm

  Nitko se još nije srušio od grama žiže

 6. Marko Njetsky Štambuk

  2 ožujka, 2013 u 12:09 pm

  glupost, vožnja na poligonima ne znači ništa. uostalom sve ovisi od osobe do osobe. “čista” bakica ili napušeni student hmmm

 7. Dušan Jovanović

  2 ožujka, 2013 u 12:14 pm

  Pa to se lako rješava.. zabrana vožnje pod utjecajem marihuane i kraj priče!!

 8. Goran Šerbedžić

  2 ožujka, 2013 u 12:16 pm

  ..ma dajte više dosta korporacijskih sranja o marihuani, legalizaciji…kao da ste svi imbecilni idioti, toliko fame, ispitivanja a zapravo večina zna da se radi o ljekovitoj biljci. Koliko sudionika u prometu nakljukanih praksitenima, mormabelima i alkoholom pa se samo komstatira. Više sam umoran od idiotizma.

 9. Kamenski Robert

  2 ožujka, 2013 u 12:18 pm

  “Istovremeno je empirijski dokazano kako učestala konzumacija marihuane vodi do većeg broja ovisnika o težim drogama.”
  BULL FUCKIN´ SHIT!

 10. Ratus Potatus

  2 ožujka, 2013 u 12:23 pm

  a napušena bakica 😉

 11. Sadione Sewent

  2 ožujka, 2013 u 12:24 pm

  ali 3 sudionika e plačem

 12. Neven Bebić

  2 ožujka, 2013 u 12:37 pm

  Da se od grama ne može stajati? Hehehe, dajte molim vas. Uostalom nikad nitko pod THC-om nije ni naslonio auto. Naklapanja. A dokazano liječi karcinom i tumore.

 13. Tndrmndr Copitch

  2 ožujka, 2013 u 12:41 pm

  Ja znam ljude koji bolje voze pod utjecajem, tako da sve ovisi o samoj osobi i kvaliteti biljke, ne može se na temelju par ispitanika donjeti zaključak jer na svakog drukčije djeluje.

 14. Lucky Luke

  2 ožujka, 2013 u 12:51 pm

  Kad smo kod toga…jel ima tko za rješit?

 15. Lucky Luke

  2 ožujka, 2013 u 12:51 pm

  😀

 16. Vlado Lipi Lipovac

  2 ožujka, 2013 u 1:22 pm

  Ker vas jbo sve bi zderali lokali pokrepali daboga svi u svom gnjusu. .

 17. Maurizio Bastijančić

  2 ožujka, 2013 u 1:37 pm

  oh

 18. Mate Dodig

  2 ožujka, 2013 u 2:12 pm

  Neznan ja još nisan nidi pročitat da je neko pod utjecajem marihuane ubija ženu dicu susjeda sebe ili napravija bilo kakvo sranje a toga pod utjecajem alkohola ima svako malo a da se priko trave navučeš na nešto jače to su priče za malu dicu jer to mogu samo budale tako da ta trava nije ni toliko loša

 19. Vlatko Šafarić

  2 ožujka, 2013 u 3:56 pm

  Oni koji se napuše voze VRLO POLAKO I POTPUNO SU SVJESNI DA IM REAKCIJE NISU NA UOBIČAJENOM NIVOU, i kao takvi voze vrlo oprezno i nisu opasnost za promet.

 20. wormd

  6 ožujka, 2013 u 8:43 pm

  pod utjecajem sam vozio bezbroj puta i mogu reci da sam 3x skoncentriraniji nego inace. vozim sporije sigurnije je da malo panicaris ali to dovodi samo do vece opreznosti. drugi poznanici takoder ..tako da ne razumijem kakva je to opasnost? smireniji si brate mili

 21. tasha007

  7 listopada, 2013 u 2:26 pm

  draga Autorice, zapali djoku, sjedi u auto, provozaj se po gradu, pa napiši članak iz vlastitog iskustva.
  i ne znam zašto stalno spominješ alkohol? trava i alkohol su dvije potpuno drugačije stvari!¨
  ALKOHOL JE MNOGO OPASNIJI NA CESTI!!!

  p.s.-legalizacijom bi i država imala koristi uvođenjem dragog nam i milog poreza, te bi imala bolji uvid u tržište istog, da ne govorim da bi se tokom vremena iskorijenio ‘black market’, jer samo konzumiranje ove cudotvorne travke se nikada nece u potpunosti iskorijeniti.

  i ne! njenom konzumacijom ne dovodimo do daljnje konzumacije jačih i težih droga.
  barem ja nikada nisam osjetila želju za nečim ‘jačim’.
  jer svi mi znamo da pušenje trave i pikanje u venu nije isto!
  ljudi koji puše nisu narkomani!

  Samo sve treba svesti u neke granice normale. Hranu, alkohol, cigarete, travu pa čak i čokoladu.
  Prevelikom svakodnevnom konzumacijom bilo čega dolazi do stvaranja ovisnosti o istome.

 22. gabrijel

  7 siječnja, 2014 u 9:14 pm

  totalno je sve ok u vezi sa marihuanom i trebalo bi je legalizirat kod nas, onda bi jedino i tako izasli iz krize i naravno bilo i posla manje kriminala i korupcije…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici su u marihuani pronašli supstancu 30 puta jaču od THC-a, a još uvijek nije poznato kako djeluje na čovjeka. Znanstvenici su nakon laboratorijskih...

Ovisnost i liječenje

Nova studija otkrila je kako su vozači pod utjecajem marihuane nešto sigurniji vozači od onih pod utjecajem alkohola i manje je vjerojatno da će...

Ovisnost i liječenje

Sukladno posljednjoj studiji, tinejdžeri manje konzumiraju marihuanu na područjima na kojima je legalizirana. Znanstvenici Sveučilišta Montana State analizirali su tako ankete zdravstvenih agencija koje...

Biljke i životinje

Znanstvenici s kanadskog sveučilišta Guelph otkrili su potencijal marihuane u ublažavanju boli, pokazujući koliko jako djelovanje ova biljka može imati. Na koji način je...

Oglašavanje