Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Utječe li naglo zahlađenje na koronavirus?

Prije samo nekoliko dana pitali smo se isto za temperature od 24 stupnjeva, a sada nas je iznenadio snijeg. No utječe li ovo zahladnjenje i na ponašanje koronavirusa?

U Hrvatskoj su uvedene nove mjere protiv širenja koronavirusa. Podsjećamo vas da ne izlazite ako to baš nije nužno i da redovito perete ruke jer socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji zaraze.

Iznenadne, nagle promjene temperature ostavljaju nas zatečenim, i mnogi od nas se pitaju utječu li zahlađenje ili visoke temperature na koronavirus.

Hoće li tako na njega utjecati snijeg koji je ovih dana pao u Hrvatskoj?

Pojedini virusi direktno su “ugroženi” hladnim vremenom. Imaju opseg temperature na kojem opstaju, koji zavisi o njihovom omotaču, odnosno sloju lipida koji okružuje virus. Upravo zbog ovog sloja važno je prati ruke sapunom, jer on razlaže masnu supstancu.

Kada temperatura naglo opadne, to mijenja i ponašanje ljudske populacije. Ovo je dvosjekli mač jer manje ćemo izlaziti, i manje biti u kontaktu s ljudima vani, ali ćemo itekako biti u većem kontaktu s onima s kojima živimo.

Australijanci su se nedavno ponadali da će zima koja stiže “ubiti” koronu, ali njihovi stručnjaci su objasnili da to nije tako.

“Istraživanja o korona virusu i dalje traju, ali moramo primijetiti da se on proširio po cijelom planetu, bez obzira na to u kojoj klimatskoj zoni se nalazi. To sugerira da virus nije toliko podložan promjenama temperature,” rekao je pulmolog Tom Kocimbos iz Melburna.

Koronavirus su u vrlo tople ili vrlo hladne zemlje donijeli ljudi koji su doputovali iz žarišta, pa dosta toga ovisi o imunološkoj slici stanovništva, dodaje doktorica Meru Sheel s Nacionalnog instituta javnog zdravlja i epidemiologije Australije.

“Mi još uvijek ne znamo dovoljno o ovom virusu da bismo znali reagira li on na vremenske uvjete. Ali postoje indikacije da je presudno kakav imunitet imaju stanovnici neke zemlje u kojoj virus hara, a ne to u kakvim vremenskim uvjetima žive,” govori doktorica Sheel.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Provedena studija objavljena je u časopisu ACS Applied Materials and Interfaces.

Bakterije i virusi

Znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah (KAUST) u Saudijskoj Arabiji kreirali su najtočniji trodimenzionalni model koronavirusa. Na web stranici Sveučilišta navodi...

Bakterije i virusi

Francesco Sannino, profesor sa Sveučilišta u Napulju predviđa da će pandemija koronavirusa prestati tek između travnja i svibnja sljedeće godine. Sannino je rukovoditelj grupe...

Bakterije i virusi

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske.