Connect with us

Znanost

Utvrđena veza između solarne aktivnosti i hladnih zima u Ujedinjenom Kraljevstvu

Klima

Utvrđena veza između solarne aktivnosti i hladnih zima u Ujedinjenom Kraljevstvu

Veza između solarne aktivnosti i jakih zračnih struja iznad Atlantika mogla bi objasniti zašto bi se stanovništvo područja sjeveroistočno od Atlantskog Oceana trebalo pripremiti na sve češće hladne zime (i to unatoč globalnom zagrijavanju).

Novo je istraživanje na tu temu objavljeno u četvrtak 15. travnja, u časopisu IOP Publishing`s Environmental Research Letters. Istraživanje opisuje kako polako ulazimo u eru slabije solarne aktivnosti što će u Ujedinjenom Kraljevstvu rezultirati zimskim temperaturama najviše nalik onima s kraja 17. st. Vodeći autor istraživanja, Mike Lockwood sa Sveučilišta Reading, iznosi sljedeće: “Ovogodišnja je zima bila 14. najhladnija zima izmjerena u Ujedinjenom Kraljevstvu u posljednjih 160 godina. Ipak, istovremeno je prosječna temperatura cijele godine bila 5. najviša. Otkrili smo kako je ova anomalija karakteristična za periode slabije solarne aktivnosti.”

Novi članak pod naslovom “Jesu li hladne zime u Europi povezane s niskom solarnom aktivnosti?” razlikuje se od prethodnih pokušaja objašnjavanja nedavnih iznimno hladnih zima u Ujedinjenom Kraljevstvu. U ovom se pristupu fokusiralo na usporedbu iscrpnih, ali i regionalno karakterističnih, izmjerenih temperatura (dostupnih u središnjoj bazi podataka izmjerenih temperatura u Engleskoj) s dugogodišnjim predviđanjima o ponašanju Sunčevog magnetskog polja te s trendovima pada ili rasta preko cijele sjeverne polutke.

Ove su godine znanstvenici prvi put dobili priliku testirati svoju metodu. Rezultati su potvrdili ispravnost pretpostavljenog trenda izvedenog na temelju prikupljenih podataka. Znanstvenici pretpostavljaju kako su netipično niske zimske temperature država sjeverne Europe u vezi s fenomenom koji se naziva “blokiranje”. “Blokiranje” je povezano sa zračnim strujama koje uzrokuju zapadne vjetrove koji pušu preko cijelog Atlantskog oceana do sjeverne Europe. Ipak, tokom zadnjih nekoliko zima izgleda kao da su se izgubili, nestali i to čak po nekoliko tjedana za redom, kako bi se naposljetku pojavili kao dio anticiklone pred obalama Europe.

Znanstvenici su otkrili jaku povezanost između slabe solarne aktivnosti i pojave fenomena “blokiranja”. Pošto na visinu temperature utječe aktivnost Sunca, promjene u aktivnosti Sunca direktno mijenjaju aktivnost vjetrova što pak uzrokuje izostanak toplih vjetrova sa zapada, a Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno izloženo udarima hladnih sjeveroistočnih vjetrova s Arktika. Znanstvenici koji su sudjelovali na ovom istraživanju (s Odjela za meteorologiju pri Sveučilištu Reading, sa znanstvenih i tehnoloških odjela pri Savjetu za znanosti o Svemiru, s Odjela za tehnologiju te s Max-Planck instituta za istraživanje Sunčevog sustava smještenog u Katlenburg-Lindau u Njemačkoj) gorljivo ističu kako su tijekom ovog istraživanja europskih zima pomno vodili računa o regionalnim i sezonskim uvjetima.

Profesor Mike Lockwood objasnio je kako trendovi nisu garancija za hladne zime, već da ukazuju na sve veću učestalost vrlo hladnih zima. Nadalje navodi: “Ako pogledamo zadnji period iznimno niske solarne aktivnosti na kraju 17. st., pronaći ćemo među podacima i najhladniju zimu ikad zabilježenu, 1684. godine. Ipak, već je sljedeća zima (iako je solarna aktivnost bila još uvijek niska) bila treća najtoplija zima u svih 350 godina koliko se prikupljaju podaci. Rezultati ipak pokazuju kako postoji veći broj hladnih zima u Ujedinjenom Kraljevstvu za vrijeme niske solarne aktivnosti.”

Izvor: Institute of Physics

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Klima

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh