Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

UV svjetlo gotovo udvostručuje učinkovitost vakuuma u smanjenju mikroba u tepihu

Novo istraživanje sugerira kako dodavanje ultraljubičastog svjetla pri četkanju i usisavanju usisivačem može gotovo udvostručiti uklanjanje potencijalno zaraznih mikroorganizama s površine tepiha u odnosu na samo usisavanje.

Istraživači kažu da rezultati pokazuju kako uključivanje mikrobiocidnih svojstava UV svjetla pri usisavanju stoji iza obećanja za smanjenje alergena i patogena iz tepiha. “To nam govori da postoji komercijalni usisavač s UV-tehnologijom, koji je učinkovit u smanjenju površinskih mikroba. To je obećavajuće za za javno zdravstvo, ali nam je ipak potrebno više podataka”, rekao je Timothy Buckley, predstojnik i izvanredni profesor znanosti o zdravlju okoliša na Ohio State University i glavni autor studije.

“Tepisi su zloglasni kao izvori za izlaganje prema puno loših stvari, uključujući kemikalije, alergene i mikrobe. Trebamo alate koji su učinkoviti i praktični kako bi smanjili povezane rizike za javno zdravstvo. Čini se da je ta vakuumska tehnologija korak u pravom smjeru.” Istraživanje se pojavljuje online u časopisu Environmental Science & Technology. Za ovu studiju, Buckley i kolege testirali su komercijalno dostupne stojeće usisavače, ocjenjujući ih zasebno te u kombinaciji sa standardnim aspiratorom ili rotirajućom četkom, kao i sa svjetiljkom koja emitira mikrobiocidno zračenje.

UV-C svjetlo s valnom duljinom od 253,7 nanometra opsežno je proučavano zbog svojih dezinfekcijskih svojstava prema vodi, zraku i hrani te na različitim površinama. Ovo je prva studija o njegovim učincima na površinu tepiha. Istraživačka grupa iz Ohio selektirala je višestruke dijelove tepiha veličine oko 1×1 m različitih tipova prema tri opcije: komercijalni tepih uskih petlji u sobi za sveučilišne konferencije, i srednji Berber tepih s duljim, gustim petljama u uobičajenim prostorijama apartmanskih kompleksa i u obiteljskim kućama. Istraživači su prikupili uzorke iz svakog dijela tepiha pomoću kontaktnih ploča koje su bile pritisnute na pod kako bi podignule mikrobe s površine tepiha. Prikupili su uzorke s različitih lokacija na svakom testnom mjestu kako bi dobili reprezentativan uzorak vrsta koje su prisutne na tepisima.

Nakon uzorkovanja, ploče su bile u inkubaciji na 24 sata u laboratoriju te je potom prebrojan broj kolonija. Ploče su sadržavale medij koji je posebno pogodan za rast gljivica, koje se obično nalaze u zatvorenim sredinama, uključujući i Penicillium i Zygomycetes. Svaki uzorak je testiran zasebno, prikupljajući više uzoraka sa svakog dijela tepiha veličine 1x1m prije i nakon tretmana: samo usisavanje, primjena samo UV-C svjetla, ili kombinacije UV-C svjetla i usisavanja. U svakom slučaju, tepisi su usisavani brzinom od 1,8 metara u sekundi dvije minute. Sveukupno, samo usisavanje reducira mikrobe za 78 posto, samo UV-C svjetlo daje 60 posto redukcije mikroba, a kombinacija usisavača i UV-C svjetla reducira mikrobe na površini tepiha za 87 posto. Kada se gleda na količinu mikroba, istraživači su otkrili da u prosjeku, samo usisavanje uklanja 7.3 jedinica mikroba koje formiraju kolonije po kontaktnoj ploči a UV-C svjetlo, po ploči uklanja 6.6 jedinica koje formiraju kolonije. Kombinacija UV-C svjetla i usisavanja daje najveću redukciju jedinica koje formiraju kolonije: 13 po ploči.

“Zaključili smo da kombinacija UV-C opremljenog usisavača proizvodi aproksimativno sumu pojedinačnih učinaka, a time je UV-C bilo odgovorno za aproksimativno udvostručenje učinkovitosti usisavača u smanjenju površine obložene nakupinama mikroorganizama”, rekao je Buckley. Na površine u stambenim prostorima, a posebno na tepihe gleda se kao na potencijalne rizike prema zdravlju, zbog toga što su oni spremnici za akumuliranje različitih zagađivača. Oni koji su najviše osjetljivi na infekcije, uključujući starije osobe, astmatičare, vrlo mlade osobe i odrasle s ugroženim imunološkim sustavom, mogu biti u opasnosti, jer oni provode većinu svog vremena u zatvorenom prostoru, istaknuo je Buckley.

“Najbolji sljedeći korak će biti testiranje ove tehnologije UV-C usisavanja u nekim sredinama koje su visoko rizične, gdje možemo uzimati uzorke ciljajući na specifične patogene”, izjavio je Buckley. “Okolina doma će biti posebno važna, jer to je to mjesto gdje ljudi provode najveći dio svog vremena i vjerojatno će biti u bliskom kontaktu s tepihom.” Većina prirodnih UV-C zraka od sunca apsorbira se u atmosferi, ali dugoročno izlaganje umjetnom UV-C izvoru može uzrokovati oštećenje kože i očiju. Usisavač je projektiran na taj način da spriječi izlaganje štetnom zračenju iz UV-C lampa, izjavio je Buckley. Maloprodajne cijene uspravnih usisavača uglavnom se kreću od oko 100 do 900 dolara. Oprema u ovoj studiji nalazi se u tom rasponu.

Izvor: Ohio State University

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici s Harvarda pružaju novu nadu za sve one koji su se upustili u borbu s viškom kilograma. Rezultati novog istraživanja provedenog u suradnji...

Mikrobiologija

Biolozi su otkrili genetske mehanizme pomoću kojih rijedak mikrob bira jedan od sedam mogućih spolova. Znanstvenici znaju već od kasnih 1930-ih da mikroorganizam protozoa...

Biotehnologija

Centar za biotehnologiju iz Bielfelda i Zajednički institut za biotehnologiju iz SAD-a dešifriraju genetske informacije o mikrobima u bioplinskim postrojenjima. Dan za danom, legije...

Arheologija i paleontologija

3,5 milijarde godina star fosil mogao bi biti od pomoći znanstvenicima pri otkrivanju mikroba na Marsu. Istraživači su otkrili gotovo 3,5 milijarde godina stare...

Oglašavanje