Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Uzgojene matične stanice rožnice mogle bi liječiti sljepoću

oci

Znanstvenici sa Sveučilišta u Southamptonu otkrili su da se u području prednjeg dijela oka, između rožnice i bjeloočnice, nalaze posebne matične stanice (‘corneal limbus’) koje bi mogle pomoći u liječenju sljepoće.

Istraživanje, upravo objavljeno u časopisu PLOS ONE, pokazalo je da se ove matične stanice mogu uzgojiti in vitro.

Naime, u odgovarajućim laboratorijskim uvjetima te se stanice mogu programirati tako da se ponašaju poput stanica fotoreceptora, odgovornih za registriranje svjetla.

Poznato je da gubitak stanica fotoreceptora uzrokuje nepovratnu sljepoću, pa se znanstvenici nadaju da bi ovo otkriće moglo dovesti do novih tretmana u liječenju stanja kao što je makularna degeneracija, inače glavni uzrok sljepoće u razvijenom svijetu, od koje među 75-godišnjacima u Velikoj Britaniji boluje svaka treća osoba.

Profesor Andrew Lotery sa Sveučilišta u Southamptonu i oftalmolog u Southampton General Hospitalu koji je vodio ovo istraživanje pojasnio je:

“Ove stanice su lako dostupne i imaju iznenađujuću prilagodljivost, što ih čini atraktivnim staničnim resursom za razvijanje novih terapija u budućnosti. To će pomoći da se izbjegnu komplikacije u liječenju u smislu odbacivanja ili kontaminacije, jer se stanice uzete od pacijenta i vraćaju u njegovo oko. Naravno, sada su potrebna dodatna istraživanja kako bi se ovaj novi pristup razvio prije nego što se počne konačno primjenjivati kod pacijenata.”

Nadalje, važno je istaknuti da ove matične stanice postoje u svakoj dobi čovjeka, pa se tako mogu uzgojiti i iz stanica 97-godišnjaka.

Stoga istraživači vjeruju da ovo otkriće otvara mogućnost novih načina liječenja očnih bolesti kod osoba starije životne dobi.

JAVORKA LUETIĆ / SL

3 komentara

3 Comments

 1. Ivan MasterMind Dešić

  23 listopada, 2014 u 8:17 pm

  Jos da nađu i nesto za ambliopiju

 2. Zdenka Brajkovic

  23 listopada, 2014 u 8:19 pm

  koja divna vjest

 3. Ingrid

  4 prosinca, 2014 u 11:38 pm

  Da li se nekako moze saznati adresa i kontakt isntituta i profesora koji se ovime bavi ? Kod mene se bas radi o degeneraciji makule. Ako je moguce, molim Vas posaljite mi na mail adresu. Hvala.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Prosječna zaposlena osoba danas provede bar osam sati dnevno gledajući u ekran svog računala na poslu, ne računajući sate koje utroši provjeravajući aplikacije na...

Mikrobiologija

Istraživači s Karolinskog instituta u Švedskoj analizirali su sve tipove stanica u ljudskom jajniku i otkrili da popularno spominjane takozvane matične stanice jajnika zapravo...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Znanost

Ne postoje vježbe za oči ili neka posebna prehrana koja će zaustaviti prirodno pogoršanje vida koje dolazi s godinama, podsjećaju njemački okulisti. Prezbiopija je...

Oglašavanje