Connect with us

Znanost

Bakterije i virusi

Vaša je beba imunološki snažnija no što mislite

beba

Časopis Nature Medicine objavio je rezultate novog istraživanja Sveučilišta King’s College London prema kojemu novorođenčad ima snažniji imunološki sustav nego što se to do sada smatralo. Iako im je imunološki sustav poprilično drugačiji od odraslih ljudi, novorođenčad svejedno može pokrenuti snažan imunološki odgovor. Kako se štite naši najmlađi, doznajte u nastavku.

Naš imunološki sustav sastoji se od nekoliko različitih tipova imunoloških stanica, među ostalim, neutrofila, koji su važni na „prvoj crti bojišnice” protiv infekcija (video niže) , i limfocita. B-limfociti stvaraju protutijela, dok T-limfociti ciljano uništavaju stanice koje su zaražene virusima i bakterijama.

Sve do sada, bilo je uvriježeno mišljenje da imunološki sustav novorođene djece nije dovoljno razvijen te da, kao takav, ne pokreće iste imunološke reakcije kao kod odraslih ljudi. Naravno da se i novorođenčad mora obraniti od patogena kojima je izložena nakon rođenja, no smatralo se kako su T-limfociti „utišani” kako ne bi pokretali upalne procese koji bi mogli štetiti djetetu u njegovom razvoju.

Ovo objašnjenje nije zadovoljilo istraživače sa Sveučilišta King’s College London, koji su odlučili bolje istražiti funkciju T-limfocita. Analizirajući uzorke krvi 28 nedonoščadi kroz njihove prve tjedne života, istraživački tim je otkrio da, iako su T-limfociti novorođenčadi veoma različiti od onih odraslih, to nije iz razloga što su oni imunološki potisnuti nego, naprotiv, proizvode snažnu antibakterijsku molekulu poznatu kao IL8. Ta molekula se do sada nije smatrala glavnim produktom T-limfocita i nije se znalo da ona aktivira neutrofile da napadnu strano tijelo u organizmu.

Deena Gibbons, glavna autorica rada s Imunološkog odjela Sveučilišta King’s College London, pojasnila je: „Otkrili smo da novorođenčad ima urođeni antibakterijski obrambeni mehanizam koji je drugačiji nego kod odraslih, ali ih vrlo učinkovito štiti. Ovo bi isto tako mogao biti mehanizam prema kojem se fetus u maternici štiti od infekcija u majčinom tijelu. Sljedeća faza je otkriti koji su to točno mehanizmi koji uvjetuju ove razlike između odraslih ljudi i novorođenčadi”.

Otkrivena aktivnost T-limfocita mogla bi biti cilj budućih liječenja kojima je zadatak ojačati imunološki sustav novorođenčadi koja se nalazi na intenzivnoj njezi, gdje je infekcija glavni uzrok bolesti i smrti. Nedonoščad je također vrlo ugrožena skupina kod koje se mogu pokrenuti upalni procesi poput nekrotizirajućeg enterkolitisa (NEK), gdje teška upala uništava tkivo crijeva. NEK je razlog najčešćoj gastrointestinalnoj kirurškoj intervenciji kod prijevremeno rođene djece, sa stopom mortaliteta od 15 do 30 % u Velikoj Britaniji.

Izvor: ScienceDaily / Biologija

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

1 komentar

1 komentar

  1. Predrag Begovic

    listopad 19, 2014 kod 1:47 pm

    ura.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Bakterije i virusi

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh