Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Veća proizvodnja energije jeftinih solarnih kolektora

Istraživači sa sveučilišta TU Delft u Nizozemskoj pokazali su kako se energetski prinos relativno jeftinih solarnih kolektora, napravljenih od amorfnog silicija, može znatno povećati: od oko 7 posto na 9 posto.

Istraživač Gijs van Elzakker fokusirao se na solarne kolektore koji su napravljeni od tzv. amorfnog silicija, za razliku od češće korištenog kristalnog silicija. Amorfni silicij ima veliku prednost da se solarne ploče mogu proizvesti relativno jeftino pomoću vrlo tankog sloja silicija (tankoslojni film solarne ćelije).

Glavni je nedostatak solarnih kolektora napravljenih od amorfnog silicija što je njihov prinos relativno nizak. Dok kristalni silicij ostvaruje prinos od oko 18 posto, amorfni silicij je donedavno ostao na oko 7 posto. To je djelomično zbog toga što kolektori od amorfnog silicija trpe od tzv. Staebler-Wronski efekta. Ovaj fenomen, koji znanost još uvijek nije u potpunosti objasnila, manifestira se u prvim satima kada su paneli izloženi suncu. Zbog toga prinos pada za oko trećinu, s oko 10 posto na oko 7 posto.

U svom doktorskom istraživanju Gijs van Elzakker istražuje prilagodbe u procesu proizvodnje koji bi mogli povećati prinos. Sloj silicija u solarnim panelima koje je proučavao dobiven je od plina silana (SiH4). Strukturu sloja silicija može se promijeniti razvodnjavanjem plina silana s vodikom tijekom proizvodnog procesa. Čini se kako upotreba vodika omogućuje smanjenje utjecaja negativnog efekta Staebler-Wronski.

Van Elzakker se koncentrirao, između ostalih čimbenika, na udio vodika u silanu. On je utvrdio optimalan omjer vodika u silanu u procesu proizvodnje. Van Elzakker kaže: “Pokazali smo da se utjecaj efekta Staebler-Wronski znatno smanjuje na ovaj način. Ako bi se to znanje primijenilo u proizvodnji ovoga tipa solarnih ćelija, može se očekivati prinos od 9 posto.” Otkrića Gijs van Elzakkera već se primjenjuju i u proizvodnji njemačke tvrtke Inventux Technologies, gdje sada radi.

Izvor: Delft University of Technology

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh